Enlaces accesibilidad
Literatura

Un dels llibres més venuts en català és sobre conjugació de verbs

  • Al col·legi els alumnes reciten els verbs com lloros
  • Joan Baptista Xuriguera va escriure el primer llibre sobre conjugacions verbals

Per
Un dels llibres més venuts en català és sobre conjugacions verbals
La Shalana explica la història sobre el llibre "Els verbs catalans conjugats"

Tots, si no la majoria, recordem quan anàvem al col·legi i ens feien aprendre el plusquamperfet d’indicatiu, el plusquamperfet de subjuntiu o l’indicatiu… Els alumnes els recitaven com lloros i qui no se’l sabia… falta d’actitud i deu pàgines de còpia!

Doncs tot i que els alumnes, almenys els de ja fa unes quantes generacions, també estudiaven els verbs des d'un llibre, sempre n’hi haurà un que serà el primer que es va publicar. Estudiar des d’un llibre? Sí generació Z, quan no hi havia tauletes o ordinadors portàtils s’estudiava dels llibres i s'escrivia amb bolígraf…

Una obra mestra

El llibre 'Els verbs catalans conjugats', publicat per primer cop el 1972 i escrit per Joan Baptista Xuriguera, va ser tot un èxit, una obra mestra. Aquest llibre ha venut més d’un milió d’exemplars, cosa gens fàcil, tenint en compte que és un llibre en català del qual no s’han fet traduccions. Segurament el que va passar és que obliguessin a milers d’alumnes a comprar-lo… Sí, deu tenir alguna cosa a veure.

No obstant això, tot i que avui dia podem fer consultes a internet per saber les conjugacions, encara el podem trobar a les llibreries i biblioteques. Així que ja ho saps, si algun dia et quedes sense internet o simplement vols viure l’experiència de tenir un llibre entre les teves mans i follejar les seves pàgines, podràs continuar consultant quina és la tercera persona del plural del plusquamperfet d’indicatiu i la primera del plusquamperfet de subjuntiu.

Per descobrir més llibres en català i aprendre curiositats sobre la llengua catalana recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.