Enlaces accesibilidad
Literatura

El Premi Nadal de novel·la inèdita en castellà fa 80 anys

  • 80 anys del Premi Nadal, el més antic d'Espanya, i que s'atorga cada 6 de gener a Barcelona, a la millor novel·la en castellà
  • La primera edició va donar com a guanyadora l'obra 'Nada', de l'escriptora barcelonina Carmen Laforet

Per
El Premi Nadal recau cada any en l'autor d'una novel·la, inèdita i en castellà, el dia de Reis
El Premi Nadal recau cada any en l'autor d'una novel·la, inèdita i en castellà, el dia de Reis

Arriba a la 80a edició el Premi Nadal, el més antic dels premis literaris d'Espanya, creat per l'editorial Destino el 1944. Premia narrativa de ficció en castellà, i l'acte de lliurament es fa la nit de Reis, a un cèntric hotel de Barcelona. Al mateix acte es dona el Premi Josep Pla de novel·la en català, que va ser instituït ara fa 56 anys.

Premi a novel·les inèdites en castellà

El 1944 i en la primera edició, que es premiés el treball d'una dona i de només 23 quan Carmen Laforet la va escriure, va deixar moltes persones ben astorades. Però en llegir 'Nada', la sorpresa dona pas a l'admiració per l'autora. El text, sobre una jove que viu a la Barcelona de postguerra, no és una autobiografia, tal com Laforet ha hagut de dir moltes vegades, però reflecteix perfectament aquella ciutat de fam, brutícia i fins i tot violència. L'escriptora va ser una dona molt discreta durant tota la seva vida.

Després de Carmen Laforet, el Nadal va premiar molts escriptors que ara són consagrats, i fins i tot clàssics, de la literatura en castellà: Josep Maria Gironella, Miguel Delibes, Luisa Forrellad, José Luis Martín Descalzo, Carmen Martín Gaite, Rafael Sánchez Ferlosio, Ana María Matute, Álvaro Cunqueiro, Francisco Umbral, Manuel Vicent, Rosa Regàs, Lucía Etxebarria, Alicia Gimnénez Bartlett, Sergio Vila-Sanjuán, Víctor del Árbol, Care Santos... Els darrers, Alejandro Palomas, Inés Martín Rodrigo i Manuel Vilas, l'any passat.

Manuel Vilas gana el Premio Nadal 2023 con la novela 'Nosotros'

Molts escriptors en llengua catalana també van presentar-hi obres i van guanyar: el gran Sebastià Juan Arbó, el pintor mallorquí Pau Faner i la filòloga Najat El Hachmi.

La escritora de origen marroquí Najat el Hachmi gana el premio Nadal 2021 con "El lunes nos querrán"

El primer Premi Nadal es va decidir a un cafè, però des de la segona edició i fins ara, sempre el donen el decurs d'un sopar, atapeït d'agents literaris, editors, escriptors i convidats.

Els 5 finalistes d'aquesta 80a edició

L'editorial ja ha anunciat els cinc finalistes, d'entre els 824 originals que s'han presentat al Premi Nadal de 2024. Són les novel·les 'Si te pudiera prestar mi cielo', de Laura Macías Pérez; 'Orquídeas negras', de Keyser Söze (pseudònim); 'Hermanas', d'Eba Martín Muñoz; 'El legado', d'Artemisa (pseudònim); i Manos de trapo, de María Regla Prieto.

La temàtica escollida majoritàriament és la novel·la negra i el thriller, amb un rerefons feminista, tot i que, explica l'editorial, també n'hi ha d'intimistes i ambientades a la nostra societat actual. La majoria dels manuscrits provenen de Madrid, un centenar; de Barcelona, més de 40; i de la resta d'Espanya. De l'estranger, cent més de l'Argentina, mig centenar més de Colòmbia, i una desena de Cuba, Xile i els Estats Units, entre altres països.

El nom del guanyador o guanyadora el decideix el jurat, que formen en aquesta ocasió Inés Martín Rodrigo, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales. El coneixerem aquest dissabte 6 de gener, en directe, a quarts de deu de la nit, al Canal 24horas i a RTVE Play.