Enlaces accesibilidad
Etimologia

Què significa la paraula "barrufet"?

  • Albert Jané va ser qui va traduir per primer cop el còmic
  • El significat de “barrufet” té origen satànic

Per
Què significa la paraula "barrufet"?
La Shalana explica què significa la paraula "barrufet"

Quants de vosaltres éreu aficionats els petits ninotets blaus que veieu per la televisió? Els “barrufets” o “pitufets” és una sèrie de còmic infantil creada per Pierre Culliford o "Peyo", dibuixant belga d'historietes. A part de ser el títol de la ficció, els “barrufets” també són els protagonistes del còmic. Són una mena de follets o nans de color blau que viuen el bosc, dins dels bolets que fa servir de cases i van vestits amb pantaló i barretina blanca. Són tots iguals, només alguns es diferencien per portar un barret, una flor, un mirall... Representen professions, característiques morals o actituds que podem tenir al nostre dia a dia. Per exemple, n'hi ha un que és el rondinaria i un altre que és l'inventor.

Si no del còmic, tots recordem la sèrie de dibuixos animats amb el mateix nom. Hanna-Barbera va ser qui va adaptar la historieta per a la televisió i ho va fer entre els anys 1981 i el 1990. Més tard van arribar tres pel·lícules, les quals també van tenir una molt bona acollida. A escala mundial els Barrufets són considerats icones culturals internacionals.

L'escriptor Albert Jané

I qui va traduir la historieta al català? L’escriptor i traductor Albert Jané va ser l’encarregat de fer la traducció del francès de la primera tira còmica que es va traduir al català dels Barrufets. Cosa gens fàcil, ja que en francès aquests éssers diminuts es diuen “Schtroumpfs”, que és una paraula inventada. Jané va decidir batejar-los com a Barrufets, una paraula que ja existia i que vol dir dimoni i follet. Amb el pas del temps i l’evolució dels còmics es va haver d’anar conjugant aquest nom en totes les seves formes verbals. Ja sabeu, si tu barrufes, jo també.

Si vols aprendre més curiositats sobre l’origen d’algunes paraules en català, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.