Enlaces accesibilidad
Loteria de Nadal

Què passa si perdo o em roben un dècim premiat?

Per
Consells per reclamar un dècim que hem perdut o ens han robat

Cada any, es compren els dècims de la Loteria de Nadal amb la il·lusió de guanyar importants premis, però tot pot canviar en poc temps. No acostuma a ser freqüent, però un premi podria convertir-se en un malson si resulta premiat i no podem reclamar els diners. Ens podem trobar que el dia del sorteig no recordem on l’hem deixat, el perdem, l’hem trencat o ens l’han robat. Què hem de fer? A on hem d’anar?

acreditar el bitllet

En cas de pèrdua o robatori, cal acreditar el billet

Afortunadament, davant d’aquestes preguntes, cal saber que encara existeixen possibilitats de rebre els diners guanyats. Des de Loterías y Apuestas del Estado, han pensat en aquestes circumstàncies i han elaborat una sèrie de consells i pautes que cal seguir per a demostrar que el dècim l’hem comprat nosaltres i obtenir el premi que ens correspon.

Acreditar el dècim

El primer que cal fer, immediatament després de comprar-lo, és fer una fotografia o una fotocòpia del dècim per poder demostrar la seva propietat si és que arriba aquest moment i s’evitarà qualsevol problema que pugui sorgir en el futur.

verificació loteria

Només la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre pot verificar l'autenticitat dels bitllets de loteria

Verificar l’autenticitat

En el cas d’un bitllet danyat, cal portar-lo sense manipular ni que estigui enganxat a una administració de loteria i omplir la sol·licitud de pagament de premis que acrediti la seva propietat. Loterías y Apuestas del Estado enviarà el dècim a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre per a verificar la seva autenticitat. En el cas què estigui molt deteriorat, l’enviaran a un laboratori per a tractar de reconstruir-lo. Un cop obtinguin els resultats, la Casa de la Moneda remetrà un informe a Loterías y Apuestas del Estado sobre la seva autenticitat i decidirà si dona el premi o no.

Fer una denúncia

Si ens l’han robat o l’hem perdut abans del sorteig, el primer que cal tenir en compte si volem iniciar un tràmit legal és que el benefici obtingut amb el dècim ha d’haver estat superior a 2.500 euros. A partir d’aquesta quantitat qui vagi a cobrar el premi ha de presentar sempre el seu DNI, segons determina la llei contra el blanqueig de capitals. Així haurà més dificultats per a qui hagi robat el dècim premiat.

A continuació, cal anar a una comissaria o al jutjat de guàrdia per a interposar una denúncia aportant una fotocòpia (si s’ha fet del bitllet) per a justificar que ha estat a les nostres mans i informar de totes les altres dades possibles com el número, la sèrie o la fracció.

La denúncia també s’haurà de notificar a l’assessoria jurídica de Loterías y Apuestas del Estado que paralitzarà el cobrament del premi per part de qualsevol altre que no siguem nosaltres.

I, finalment, cobrar...

Si hem seguit totes les passes anteriors, un jutge haurà de resoldre el cas tenint en compte que ningú altre l’hagi reclamat, la totalitat de les proves aportades i si el premi ha estat reclamat o, fins i tot, el testimoni del venedor. Després, decidirà si podrem cobrar el premi o no.