Enlaces accesibilidad
Plantes d'interior

Ajuda a créixer les enfiladisses amb un tutor

Per
Va de Verd - Un tutor per a que les plantes creixin

Hi ha desenes de plantes enfiladisses, algunes amb flor i altres sense, n’hi ha que creixen millor en un sòl humit i altres més secs, però totes necessiten alguna superfície de suport. Moisés Castañeyra, de la botiga Moiplants, construeix un tutor de plantes amb molsa, i que serveix de guia per a enfiladisses com el syngonium.

Enfiladisses dins de casa

Hi ha dues tipologies de plantes enfiladisses: les que tenen tiges llargues, però que no se sostenen per elles mateixes i necessiten un suport, i les que tenen arrels i branques que permeten adherir-se a qualsevol superfície.

Sovint es tenen plantes enfiladisses a casa, però sense posar-li el suport necessari, fent que aquestes creixin més dèbils o sense flor i poden arribar a morir abans. Per això és important posar-li un tutor o alguna mena de suport perquè pugui créixer d’una manera adequada.

Pas a pas

Per fer un tutor es necessita una xarxa metàl·lica que s’omplirà amb molsa sphagnum. Aquest tipus de molsa és més seca i, per tant, reté la humitat i fa que la freqüència de reg sigui menor. També és important deixar un espai al final del tutor sense molsa, perquè aquest es pugui fixar correctament al test.

A continuació, es posen unes brides per agafar bé la xarxa donant-li forma, i una guia que mantingui el tutor erigit. Ja es poden posar en un test buit el tutor, seguidament el substrat i per últim la planta enfiladissa.

Com fer un tutor per plantes enfiladisses

Com fer un tutor per plantes enfiladisses RTVE Catalunya

Després del tutor

Les enfiladisses varien molt en la mida, la forma i també com han evolucionat a l’hora d’agafar-se al seu suport. N’hi ha que quan s’agafen al suport creixent girant en el sentit de les agulles del rellotge, com la mongetera vermella i altres ho fan en el sentit contrari, com el xuclamel.