Enlaces accesibilidad

Johan Cruyff: 50 anys del debut al FC Barcelona

  • Johan Cruyff va signar pel FC Barcelona el 23 d'octubre del 1973, quan ja era molt destacat, i al Barça va engrandir la seva llegenda
  • Actualment, continua sent considerat el millor jugador europeu de tots els temps, i la Lliga 1973-1974 és una de les més mítiques del club

Per
Les millors imatges de Johan Cruyff jugant a futbol

Ara fa 50 anys que Johan Cruyff va jugar per primer cop un partit amb el Futbol Club Barcelona, un Barça Granada que els blaugranes van guanyar per 4 a zero. El jugador encara és considerat el millor jugador europeu de tots els temps. Una llegenda que va engrandir en ser entrenador del Barça i per la seva personalitat. El recordem amb documents de l'arxiu de TVE Catalunya.

Entrebancs pel fitxatge

Johan Cruyff volia jugar al Barça. Però el seu club, l'Ajax d'Amsterdam, no ho permetria fàcilment. L'equip va negociar d'amagat d'ell traspassar-lo al Real Madrid, cosa que el va fer emprenyar molt. Fins i tot va amenaçar de deixar el futbol. Negociacions de despatxos a part, al seu país se'n feien creus que volgués canviar de samarreta després de la magnífica temporada del 1972. Però en unes declaracions a la premsa anglesa, els ho va deixar ben clar. Quan ell s'expressava, no ho feia entre línies.

Finalment, el FC Barcelona va pagar als holandesos 120 milions de pessetes. Començava una nova era. La signatura de l'holandès va ser un acte ple d'expectació.

Johan Cruyff signa pel Barça: el seu traspàs va ser el més car que s'havia pagat mai

Johan Cruyff signa pel Barça: el seu traspàs va ser el més car que s'havia pagat mai rtve

El debut: 28 d'octubre del 1973

El primer partit que va jugar Johan Cruyff com a jugador del Barça va ser el Granada-Barça i el va guanyar l'equip català 4-0. El mateix jugador que el va marcar durant tot el partit, Pedro Fernández, explica les seves raons. La defensa no sabia com fer-s'ho, d'atabalats com estaven, perquè els blaugranes no arribessin a porteria.

Per la seva part, Cruyff, anys més tard, va dir que quan ell es va estrenar amb el FC Barcelona, el futbol era un esport molt més dur, perquè del que passava a la gespa no n'estava al cas tanta gent. El capítol pertany a la sèrie Història del Futbol Club Barcelona, que podeu veure sencera aquí.

La Lliga del 1973-1974

Només arribar Johan Cruyff a Barcelona, va passar allò que els culers, tan soferts, feia 13 anys que esperaven: La lliga del 1973-1974 és encara molt recordada perquè a l'abril, a la jornada 29, el Barça ja era campió.

Llegenda del futbol

Un reportatge eixerit sobre la vida de Johan Cruyff, fet per TVE Catalunya, comença amb les paraules de l'holandès: 'Hola ¿sabes quién soy? Me llamo Johan y quizá algún dia seré un gran futbolista'.

L'admiració per Johan Cruyff ha continuat en el temps i tenim la sort de poder-ne veure moltes jugades magnífiques. Sens dubte, aquell 23 d'octubre es va signar un contracte i també, l'acompliment d'un somni pel jugador i l'afició.