Enlaces accesibilidad
Creativitat culinaria

Xocolata, l'element indispensable de la mona

Per

La Recepta Perduda - La xocolata a la mona de Pasqua

Parlar de xocolata és parlar de delícia, de dolçor i, sobretot, d’un plaer pel paladar. A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril es proposa preparar una mona de Pasqua tradicional amb les seves pròpies mans, un pastís on no pot faltar la part més moderna que està representada per un element que es va afegir amb el pas dels anys: l’ou de xocolata.

L’èxit de la xocolata

La xocolata que consumim de forma habitual no és més que la solidificació d’una barreja de la nou del cacau, una planta americana que va arribar a Europa, com explica l’antropòleg Josep Fornés, en pols, com a beguda. Quin és l’èxit de la xocolata en l’àmbit de la pastisseria? La seva mal·leabilitat un cop fosa, que fa que després es cristal·litzi, quedi dura i doni infinitat d’opcions creatives.

Com apunta Saray Ruiz, mestra xocolatera, “la xocolata permet jugar per donar estructures, volums, colors i fer peces i figures” que avui dia adornen les mones de Pasqua més modernes. Aquestes figures atrauen els més petits, que veuen als seus personatges de dibuixos animats reflectits en aquest pastís. Christian Escribà, al capdavant de la coneguda pastisseria Escribà, és tot un artista en aquest sentit. Ell aposta per les elaboracions barroques plenes de detalls que enlluernen els seus aparadors i que fan que les seves mones siguin úniques.

Raig de xocolata desfeta per fer creacions pastisseres a 'La Recepta Perduda'
Xocolata desfeta

Xocolata desfeta RTVE Catalunya

Catalunya, territori de xocolata

Una de les dades que sorprèn, ja que moltes persones no ho saben, és que Catalunya és el territori on més xocolata es consumeix, es produeix i es treballa. A més a més, Barcelona ha esdevingut un centre mundial de construcció amb aquest producte. Prova d’aquesta realitat és la gran quantitat de pastisseries que es troben al nostre territori que, juntament amb els mestres xocolaters, esperen amb ganes l’arribada de la Pasqua per treballar en les seves mones.

Una altra dada que molts no saben és d’on ve la tradició dels ous de xocolata a les mones. Al segle XX, Agustí Massana, pastisser de Barcelona, va fundar l’escola Massana perquè els fills dels treballadors aprenguessin arts i oficis. Va ser ell qui es va inventar la mona de xocolata modernitzada amb rovell d’ou sec, plomes i ous de xocolata, un tipus de pastís que va lluir a l’aparador de la seva pastisseria.

Una mona de Pasqua amb un ou de xocolata a 'La Recepta Perduda'
Mona de Pasqua amb ou de xocolata

Mona de Pasqua amb ou de xocolata RTVE Catalunya