Enlaces accesibilidad
Gastronomia

L'espigall, la verdura desconeguda del Garraf

Per

La Recepta Perduda - L'espigall, la verdura del Garraf

Vilanova i la Geltrú compta amb la seva gastronomia pròpia i amb un producte que només podem trobar a les seves terres: l’espigall. A ‘La Recepta Perduda’, Sílvia Abril s’endinsa al món de la pagesia per conèixer de primera mà què és aquesta verdura, com es fa servir a la cuina i quines són les seves bondats.

Què és un espigall?

Hi ha moltes persones que mai han sentit a parlar de l’espigall i això és una cosa a la qual els habitants de Vilanova ja estan acostumats. I és que l’espigall només creix a les seves terres, per tant, és normal que no sigui gaire popular fora del seu perímetre.

L’espigall “és una col que treu brots que es tallen i es mengen. Sempre torna a rebrotar perquè aquesta és la seva manera de desenvolupar-se”, explica el pagès Jaume Torrents. Tal com comenta, hi ha gent que es menja la fulla, però el que està més bo per la seva dolçor és la tija. Això no obstant, es pot fer servir tot, i per això es diu que es fa servir en la cuina de reaprofitament.

Una planta d'espigalls plantada a la terra a 'La Recepta Perduda'
Espigalls plantats

Espigalls plantats RTVE Catalunya

La recuperació de l’espigall

Aquesta verdura de temporada s’ha plantat des de sempre a la zona del Garraf, però durant els anys 90 va patir una decaiguda quant a demanda. Els veïns de la zona van promoure iniciatives per recuperar el seu ús, entre elles un concurs de receptes que es va dur a terme al mercat. A la primera edició es van presentar 52 plats.

En els darrers anys, l’espigall no només ha tornat a formar part de la dieta de la zona sinó que s’ha integrat a les cartes dels restaurants com a un ingredient bàsic per a diverses receptes. Cal destacar que a més a més del seu sabor deliciós, és una verdura amb molta calç i potassa, i amb gens de calories ni greixos.