Enlaces accesibilidad
Cultura popular

Carnaval a Vilanova i la Geltrú, tradició i disbauxa popular

Per

La Recepta Perduda - La xatonada i el Carnaval

El Carnaval és una festa comuna a moltes parts del món, però no a tot arreu se celebra amb la mateixa intensitat. A ‘La Recepta Perduda’, Sílvia Abril pot comprovar la passió amb la qual els veïns i veïnes de Vilanova i la Geltrú viuen aquesta setmana en què, com ells mateixos diuen, “la vida s’atura”.

Tradició del Carnaval

La setmana de Carnaval és un dels moments més esperats de l’any pels vilanovins. Tal com explica el periodista Albert Murgadas, “dona vida al poble i reafirma els seus elements d’identitat, la gent viu només pel Carnaval i la vida s’atura”. Explica que l’any 1790, el govern central van enviar una persona que fes “inventari” dels costums de tots els pobles. En aquell recull és on hi ha constància escrita per primera vegada d’aquesta festa.

Quan arriba aquesta data, el poble sencer surt al carrer. La turuta, la música típica d’aquests dies, pren protagonisme i es converteix en l’himne que sona a tot arreu. Totes les entitats de Vilanova surten a desfilar amb la seva comparsa, ballant i lluint les seves banderes en una xaranga multitudinària.

El Carnaval, com incideix Murgadas, és una festa heretada dels “negrers i comerciants que van tornar forrats i van crear les societats que surten al carrer a demostrar el seu poder”. La comparsa va dirigida pel banderer, a qui segueixen parelles per tota la ciutat.

Veïns de Vilanova celebrant el Carnaval al carrer, durant les comparses
Veïns de Vilanova celebrant el Carnaval

Veïns de Vilanova celebrant el Carnaval. RTVE Catalunya

Com s’ha de vestir?

La litúrgia que porta lligada aquesta celebració és molt important. Les noies que surten a la comparsa han d’anar vestides amb un mantó de Manila i una flor al cap, mentre que els nois han d’anar mudats, amb barretina i un mocador de fer farcells. Així desfilaran pels carrers, ballant agafats del braç i gaudint de la música que toca la banda que els acompanya.

D’aquesta manera passen el matí a l’espera d’entrar a la plaça per participar en l'espera de la batalla de caramels. Allà, grapats de dolços volen pels aires mentre tothom riu i s’ho passa en gran mantenint la tradició. Això sí, per viure un Carnaval com cal es diu que s’ha d’anar acompanyat d’algú de Vilanova.

Batalla de caramels al Carnaval de Vilanova, a 'La Recepta Perduda' amb Sílvia Abril
Batalla de caramels a Vilanova

Batalla de caramels a Vilanova. RTVE Catalunya

La merengada

El caràcter dels habitants de Vilanova és divertit i festiu, i ells mateixos asseguren que gairebé cada setmana tenen alguna celebració en marxa. Això és un reflex de com afronten la vida: sempre amb alegria.

Una de les tradicions que més agraden és la de la merengada. Jaume Blanch, pastisser i fill del fundador d’aquest costum, reconeix que tant petits com joves esperen amb ganes l’arribada de la merenga al carrer per jugar a empastifar-se entre ells.

La Recepta Perduda - La merengada de Carnaval - Veure ara