Enlaces accesibilidad
Lingüística

Sabies que en català el verb "molar" és correcte?

  • El verb molar és l'equivalent col·loquial d'agradar
  • És un verb que ens ve del caló, la llengua dels gitanos

Per
Molar: l'origen d'aquest verb que és correcte en català
La Shalana al programa 'Déu n'hi Do' explica l'origen del verb "molar"

Com molen aquestes sabates! o M’hauria molat venir amb tu a Montserrat! o Com molaria formar govern d’una vegada... No es pot negar que la paraula “molar” està molt integrada al nostre vocabulari quotidià. Fonamentalment al vocabulari juvenil. Avui dia, molar és l’equivalent col·loquial d’agradar i als patis dels col·legis i instituts és dels verbs més utilitzats.

Tot i que la paraula molar no surt al diccionari, tothom que té menys de cinquanta anys l’ha fet servir alguna vegada o, com a mínim, sap perfectament què vol dir. Però saben d’on el verb molar? Ve del caló, la llengua dels gitanos. Molar volia dir ‘valdre’. Una cosa que molava era una cosa que valia calés, mot que també ve del caló.

I si fem servir la paraula molar com un nom i no com un verb, quin és el seu significat? En odontologia, molar fa referència a un tipus de dent que es troba a la part posterior de la boca i que serveix per xafar, triturar i moldre els aliments i transformar-los en una massa tova que es pugui empassar o deglutir.

Si vols descobrir més curiositats sobre la llengua catalana, pots veure el programa 'Déu n’hi do' amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.