Enlaces accesibilidad
Sense immunitat

Viatge llampec de Puigdemont al sud de França

  • És la primera sortida de Bèlgica de l'expresident català des que va perdre la immunitat parlamentària
  • Puigdemont reivindica Pau Casals en la defensa del català i la projecció de Catalunya

Per
La Universitat Catalana d'Estiu reuneix els presidents Aragonès, Puigdemont, Pujol, Montilla i Torra
La Universitat Catalana d'Estiu reuneix els presidents Aragonès, Puigdemont, Pujol, Montilla i Torra

El sud de França ha protagonitzat totes les mirades dels que especulen amb les negociacions sobre una possible investidura de Pedro Sánchez. L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha participat en un acte de la Universitat Catalana d'Estiu, a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, a Codalet. És la seva primera sortida de Bèlgica després de perdre la immunitat parlamentària. Allà ha coincidit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els seus antecessors, Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra.

Pere Aragonès i Carles Puigdemont coincideixen a Prada de Conflent

Els discursos d'Aragonès i Puigdemont

En la seva intervenció, Aragonès ha assegurat que "és imprescindible" avançar en una resolució del conflicte polític de Catalunya i ha assenyalat que el camí per assolir-ho passa "més que mai" per l'amnistia i l'autodeterminació.

Puigdemont, per la seva banda, ha volgut aprofitar l'acte d'homenatge a Pau Casals en el 50 aniversari de la seva mort a l'exili, per destacar la figura del compositor com a clau per poder reivindicar el català com a patrimoni del món. L'expresident ha apostat per no buscar "sortides personals", sinó a favor del país, com va fer Casals.

Pujol reivindica la defensa del català

Prèviament, l'expresident Jordi Pujol també ha alertat que la identitat i la llengua catalanes "estan en perill" i ha cridat a tots els ciutadans a defensar-la. En aquest sentit, ha expressat el seu "reconeixement" a la defensa del català que ha fet Puigdemont.

Un altre episodi destacable l'ha protagonitzat l'expresident del PSC, José Montilla, que ha rebut xiulets quan ha apostat per una "Espanya fraternal" per resoldre els problemes per la via del diàleg i la negociació".

Primera sortida fora de Bèlgica

Aquest dissabte Puigdemont va confirmar, en un comunicat, la seva assistència presencial a l'homenatge al compositor Pau Casals amb motiu del 50 aniversari de la seva mort a l'exili, junt amb la resta d'expresidents i Pere Aragonès. Puigdemont ha arribat al voltant de les 12.00 a l'abadia i no atendrà a la premsa "ni abans ni després de l'acte".

La justícia europea li va retirar el passat 5 de juliol la immunitat parlamentària a Puigdemont. Després de l'acte celebrat al claustre de l'abadia, els responsables de l'UCE han convidat els expresidents a un dinar. L'UCE 2023 va començar el dijous i s'allargarà fins al dimecres, quan la clausurarà la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà.