Enlaces accesibilidad
Negociacions

Acord "molt avançat" entre Trias i Maragall per governar a Barcelona

Per
Xavier Trias i Ernest Maragall
Xavier Trias i Ernest Maragall

Quan només falta un dia per investir el nou alcalde de Barcelona després de les eleccions del 28M, el mapa polític dibuixa dues opcions: o un govern de Xavier Trias amb el suport d'ERC o l'alternativa encapçalada pel socialista Jaume Collboni, qui tracta de buscar una entesa amb comuns i PP. Aquest divendres, però, el president de la Generalitat ha anunciat que l'acord entre Trias i ERC es troba "molt avançat". De fet, fons de les negociacions han apuntat que dins l'acord de govern es preveu que ERC assumeixi dues carteres i Junts, quatre.

El candidat del PSOE busca a contrarellotge el suport del PP, però els populars posen una línia vermella: no volen pactar amb els comuns d'Ada Colau, i ella tampoc ho vol fer amb ells. El candidat Daniel Sirera insisteix que no li donarà suport si Colau entra en l'equació, però s'ha obert a escoltar les propostes de Collboni que podrien passar per acceptar alguns regidors dels comuns.

2 tinències per a ERC

L’acord que ultimen Trias i Maragall inclouria dues tinències d’alcaldia per als republicans, segons fonts de la negociació. Les bases d'ERC Barcelona votaran aquest dissabte al matí en un congrés si avalen o no el pacte que s'està perfilant. Si hi ha acord i la militància republicana l'avala, ERC investirà Trias en el ple de constitució demà a la tarda. Per contra, si no hi ha prou avals ERC votaria el seu propi candidat.

En el cas de Trias per Barcelona, es farà una consulta telemàtica.

Sense un acord tancat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que l'acord entre Trias i el candidat d'ERC Ernest Maragall "està molt avançat" i que desitja que "tiri endavant", per la qual cosa ha decantat la balança cap a un govern independentista aquest dissabte 17 de juny. Tot i que ambdues formacions treballen per fer possible aquest pacte, la realitat és que encara no hi ha res tancat, de moment.

Paral·lelament, el PSC està negociant a dues bandes per apropar postures entre comuns i PP, que es veten mútuament. Daniel Sirera ha dit que vol evitar un govern independentista i està disposat a investir Colboni estigui a dins o a fora del govern, i demana als comuns el mateix. De fet, diu un 'no' rotund que formin part del govern municipal, però s'ha mostrat disposat a "parlar" amb Collboni per escoltar les seves propostes.

Preguntat per si estaria obert a acceptar que els comuns formin part de l'equació si es deixa de costat la líder del partit Ada Colau, Sirera ha dit que "no seria el millor escenari, però hauríem de parlar". Sirera creu que la pilota és ara a la teulada de Jaume Collboni i, sobretot, de Colau, que ha de decidir "si prefereix ser fora del govern amb Collboni alcalde o Trias alcalde".