Enlaces accesibilidad
Esqueix per fulla

Com reproduir la teva planta a partir d'una fulla?

  • Propaga fàcilment una Peperomia a través d'esqueixos
  • Aquesta tècnica és ideal per a les plantes que produeixen poques llavors
  • Recupera tot el contingut del programa a RTVE Play Catalunya

Per
Va de Verd - Com reproduir plantes a través d'una fulla

Moltes vegades pensem que les plantes es reprodueixen tan sols mitjançant la pol·linització i a través de llavors, però la realitat és que no totes les plantes tenen aquesta capacitat, especialment si es troben en un interior. És aleshores quan podem fer servir altres tècniques de reproducció. Els esqueixos són un mètode que resulta molt útil per a les plantes que produeixen poques llavors i també per a les que resulten molt difícils de cultivar a partir de llavors. Multiplicar una planta mitjançant esqueixos consisteix a tallar una part de la planta 'mare' i arrelar-la en aigua o en un sòl adequat.

En el nou capítol de Va de Verd, la plantfluencer 'Nena Von Flow' explica els passos a seguir per reproduir de forma fàcil les nostres plantes a través d'esqueixos de tija o, inclús, de fulla.

 cropper

La ‘Nena Von Flow’ realitza aquest procés amb una Peperomia Argyreia, ja que les seves fulles suculentes contenen molta aigua en el seu interior. Propagar la Peperomia és tan fàcil com prendre uns quants esqueixos de fulla o tija.

Propagar Peperomia és simple

En el cas dels esqueixos de tija, se selecciona una fulla i es talla un tros des de la tija amb unes tisores desinfectades. Després, s'ha de posar en aigua d]e manera que la tija no la toqui del tot, ja que és quan nota la falta d'aigua que comença a estirar les arrels. Cal deixar-la així unes setmanes.

Per fer-ho a través d'un trosset de fulla, s'agafa un test amb substrat sec i s'hi recolza la fulla. Unes setmanes més tard, aquesta s'haurà consumit i hauran brotat les arrels d'una nova planta.

En Aquí la tierra te mostramos varias formas para hacer esquejes, y poder crear nuevas plantas a raíz de unas que ya tenemos.

Totes les plantes sense excepció es poden reproduir per esqueixos, bé sigui de fulla, tija, branca o arrel. Això sí, la planta de la qual es vagi a extreure l'esqueix ha de gaudir de bona salut i convé que sigui representativa de l'espècie o la varietat que desitgem reproduir. La millor època per a fer aquesta operació sol ser a la fi d'agost i durant la tardor, o maig. Cal dir que no totes les plantes es reprodueixen amb la mateixa facilitat a través d'aquest mètode.