Enlaces accesibilidad
Calor a les aules

Eduacació instal·larà un centenar d'aires condicionats a les escoles

Per
Alumnes a l'Escola Pia de Balmes a Barcelona
Alumnes a l'Escola Pia de Balmes a Barcelona | ACN Norma Vidal

Educació instal·larà un centenar d’aires condicionats en espais comuns dels centres educatius en les pròximes setmanes per fer front a les onades de calor. Ho ha dit el conseller Josep González Cambray en resposta a una pregunta dels comuns al Ple del Parlament, on ha explicat que 539 edificis ja en tenen en bona part per iniciativa d’ajuntaments, de les mateixes escoles o les AFA. En 5 anys, l'objectiu del departament és arribar a climatitzar un espai comú dels 800 centres que tenen a la seva titularitat.

Educació instal·larà un centenar d'aires condicionats a les escoles | Lourdes Gata

Cambray ha admès que tot i que s’han pres mesures a curt, mitjà i llarg termini “no n’hi ha prou” per donar resposta a la demanda dels centres, i per això ha obert la porta a canviar “una política històrica” respecte a la instal·lació d’aquest tipus d’aparells.

Més de 50 ajuntaments interessats

El conseller ha deixat clar que les instal·lacions es faran a partir de “criteris de sostenibilitat”, acompanyades de plaques, i ha posat en valor que serviran per “climatitzar alguns dels espais comuns per compensar les altes temperatures”. De fet, ha insistit que alguns centres ja disposen d’aquests aparells i que ja hi ha més d’una cinquantena d’ajuntaments que s’han interessat a posar-ne, com és el cas de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat, Torres de Segre o Sitges.

Cambray ha insistit que es tracta d’un tema que no se soluciona d’un dia per l’altre, però que els “ocupa i preocupa”. Finalment, ha recordat que durant els darrers anys s’han pres altres mesures com transformacions de patis i aïllaments, instal·lació de cobertes, així com millores de ventilació i protecció, entre d’altres.

El pla contra la calor a les escoles també preveu que els centres puguin decidir què fer davant les altes temperatures. Les escoles rebran informació tres dies abans d'una onada de calor per via telemàtica i podran elegir si flexibilitzar l'activitat lectiva, per exemple, o deixar que els nens marxin abans si les famílies o requereixen.

Una llarga reivindicació de les AFA

Recordem que les associacions i federacions de famílies d'alumnes porten molt temps reivindicant una solució per a pal·liar els efectes de la calor a les aules. Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) feia una crida el passat mes de març al departament per denunciar les ''temperatures per sobre dels límits permesos''.

El sindicat majoritari USTEC i les federacions de famílies consideren que aquesta mesura arriba tard i que no arribaran a finals de mes amb la instal·lació dels aires condicionats feta.