Enlaces accesibilidad
Dades d'atur

Els contractes de Setmana Santa impulsen l'ocupació al març

Per
Els hotels de Sitges freguen el ple durant la Setmana Santa
Els hotels de Sitges freguen el ple durant la Setmana Santa

Les contractacions de Setmana Santa, concretament del sector de l'hostaleria, han impulsat l'ocupació fins a xifres pràcticament rècord. El març es va tancar amb 210.440 nous contractes, el que suposa un increment del 14% respecte al mes de febrer. Així, el nombre total d'afiliats s'enfila fins als 3,6 milions, un 3,4% més que fa un any, i se situa als nivells més alts des que hi ha dades. A més, dels nous contractes, el 48% van ser indefinits.

El secretari general de Treball, Enric Vinaixa, ha destacat precisament que Catalunya porta ja dos anys de creixement interanual de l'afiliació a la Seguretat Social. A més, recorda que tot i que les dades d'ocupació en aquest mes acostumant a ser bones, en aquest cas "estem davant el millor març dels darrers 15 anys".

Reducció d'atur del 6,2% en un any

Fruit de tot plegat, l'atur registrat a les Oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya ha baixat en 2.987 persones al març (-0,85%) i el nombre total de desocupats se situa en els 348.301. En l'acumulat de l'any les dades continuen sent també immaculades, amb un descens del 6,24% i 23.185 aturats menys.

Si comparem les dades catalanes amb les del conjunt de l'Estat, el ritme de destrucció de l'atur és del doble, concretament de l'1,67%. També destaca que l'atur ha baixat al març a totes les comunitats tret de Madrid. Andalusia (-15.284) lidera la reducció, seguida de les Canàries (-5.775), Castella i Lleó (-4.446) i Castella-la Manxa (-4.193).

Xifres que els sindicats també celebren, malgrat que Ricard Bellera de Comissions Obreres, alerta que la diferència entre salaris i inflació pot impactar negativament en el mercat de treball. En canvi, des de la patronal Pimec parlen d'un efecte estacional per l'impacte de la Setmana Santa. En la mateixa línia, Foment del Treball celebra la "lleugera acceleració" en la creació d'ocupació, però adverteix del caràcter estacional de les dades.

Catalunya redueix l'atur en prop de 3.000 persones al març | Climent Sabater

Els contractes de Setmana Santa expliquen el descens

Com era d'esperar, tenint en compte que l'abril s'enceta amb la Setmana Santa, els serveis han estat el sector d'activitat en el qual més ha caigut l'atur, amb 3.510 desocupats menys respecte al febrer. Per la seva banda, en la Indústria l'atur s'han reduït en 251 persones, en la Construcció, en 33, i en l'Agricultura, en 23; mentre que els desocupats sense feina anterior han augmentat en 830.

En termes intermensuals, les comarques de Girona han liderat la reducció de l'atur amb un 2,45% menys que al febrer, seguida de les de Tarragona (-2,1%), Lleida (-0,93%) i Barcelona (-0,43%). A nivell internanual, Lleida, Tarragona i Girona van experimentar una disminució de l'atur superior a dos dígits (-13,3%, -11,24% i -10,16% respectivament), mentre que a Barcelona va baixar un 4,3%, respecte el març del 2022.

Les dificultats de les persones trans per accedir al món laboral