Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Pere Ferrer confia que Eduard Sallent acabi la legislatura com a comissari en cap

  • El director general dels Mossos d'Esquadra confirma que obrirà un expedient disciplinari amb mesures cautelars per als sis Mossos condemnats
  • Pere Ferrer: "Si ho diuen els sindicats, segur que hi havia elements de millora"

Per
Cafè d'idees - Ferrer confia que Sallent acabi la legislatura al capdavant de Mossos

El director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, confia que Eduard Sallent acabi la legislatura com a comissari en cap dels Mossos d'Esquadra: El decret incorpora part de la seva visió sobre l'organització policial".

Ferrer afirma i que en les investigacions de la policia judicial es fa el que diu el jutge: "Aquí no hi entra ningú". Pere Ferrer afegeix que l'estructura política ha de governar la policia: "Dirigir, donar directrius i les eines per a noves tipologies".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Ferrer confirma que la Direcció General de Policia obrirà un expedient disciplinari amb mesures cautelars per als sis mossos acusats a penes d'entre 2 anys i mig i més de 5 anys de presó i inhabilitació pels delictes de lesions agreujades, lesions per imprudència greu i delicte de tortures. I deixa la porta oberta a l'expulsió del cos, a l'espera de la sentència ferma.

Reconeix que els sindicats haurien volgut més marge per negociar

Ferrer defensa que el nou decret d'estructura dels Mossos d'Esquadra era necessari perquè feia 12 anys que no es modificava: "Calia sacsejar l'organització i anar cap a un horitzó del 2030. Imaginar com volem l'organització policial a 10 anys i replantejar-ho pràcticament des de zero".

El director general dels Mossos reconeix que els sindicats han presentat propostes a l'última reunió i que són propostes vàlides, però el termini ja estava tancat per incorporar-ne més: "L'última reunió va ser al juliol. Dilluns haurien volgut més marge. Tenim una taula laboral on mostrarem voluntat de diàleg, però el resultat final és molt positiu".

Sobre les agressions de menors: "La solució no és eminentment policial"

El director general dels Mossos reconeix que hi ha un augment dels delictes de les violències sexuals: "Ens preocupa molt per la gravetat dels fets. Les xifres són baixes, però hi abocarem molts esforços".

En aquesta línia, reclama una visió àmplia de per què s'ha arribat aquí, específicament en el cas de les agressions de menors: "La solució no és eminentment policial. És un treball col·legiat. La policia hi participarà, per què creiem que podem ser un element".

Ferrer ha explicat que els Mossos d'Esquadra ja participen en xerrades preventives i que l'últim any hi ha participat 150 mil adolescents: "Ho hem de reforçar, és un fenomen que ens preocupa".

MEDIA[6828758,a]

Al nou protocol sobre desnonaments s'incorpora la vulnerabilitat

Ferrer defensa que el nou Govern ha aprovat dos procediments que no existien en el cas de l'actuació dels Mossos d'Esquadra en els desnonaments: "Quants anys fa que hi ha desnonaments? És aquest govern qui fa els dos protocols".

El director general dels Mossos subratlla que l'actuació de la policia catalana en els desnonaments, depèn d'una ordre judicial i "la policia les complirà sempre". Ferrer demana actuar sobre el com s'han de fer els desnonaments i reclama que l'actuació dels agents de l'ordre públic no sigui el primer: "Ens coordinem amb tots els serveis socials perquè els que són competents puguin donar resposta".

Augmenten els ciberdelictes

Ferrer alerta que les estafes a les xarxes estan creixent i compensant el descens d'altres delictes com els furts: "És una tipologia delictiva que requereix una gran especialització".

En la investigació del cas Forex, una estafa amb criptomonedes, ha explicat que hi han participat Mossos d'esquadra juntament amb altres policies europees i la policia catalana ha estat clau: "Els Mossos han estat clau desenvolupant un programari per perseguir els ciberdelinqüents".

Tot plegat, ha recordat que l'àmbit dels ciberdelictes va més enllà de Catalunya i tindrà una territorialització molt més àmplia.

En aquest sentit, Ferrer ha llançat una recomanació i reclama a la ciutadania anar alertes amb els missatges que arriben als mòbils: "Inexplicablement, hi posem el número de la targeta, a casa entrem i tanquem la porta, en el món digital igual".