Enlaces accesibilidad
Sequera

El Govern ja prepara restriccions d'aigua pel consum domèstic

Per
Catalunya està a les portes de noves restriccions d'aigua

Si no plou el Govern aplicarà noves restriccions d'aigua entre el març i l'abril i llança una crida a ciutadania i ajuntaments a modificar hàbits per estalviar.

La situació de sequera és molt greu, la pitjor des de 2008. El Govern ha fet una crida aquest dimarts perquè ciutadania i institucions augmentin els "esforços" per estalviar aigua. Ara mateix hi ha 515 municipis en situació d'alerta, una xifra que ja representa una població de 6,7 milions d'habitants.

Excepcionalitat entre març i abril

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, que "en cas que no es produeixin precipitacions en les pròximes setmanes, es podria entrar en l’escenari d’excepcionalitat entre finals de març i principis d’abril". En aquest sentit, ha avisat que aquest escenari implicaria "aplicar mesures molt més restrictives que les actuals fins i tot pel consum domèstic".

Ara mateix, els embassaments de les conques internes estan al 30% de la seva capacitat, una situació que Plaja ha qualificat de "preocupant". "Des del mes d’octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera, una eina que permet gestionar l’escassetat d’aigua de manera anticipada i que es revisa mensualment", ha detallat. El Govern ha activat "totes les mesures disponibles per garantir l’aigua" i, de fet, s’ha assolit una xifra "rècord mai vista" en la producció i aportació de recursos d’aigua no convencionals.

Durant el 2022, la dessalinització, la regeneració i l'ús de pous de séquia recuperats han aportat 160 hectòmetres cúbics d'aigua, el que equival a l'embassament de Sau.