Enlaces accesibilidad
Infantils

Matí i tarda de Reis amb els primers infantils de la tele en català

  • Matí de Reis és un capítol de la sèrie Quitxalla, i una tarda d'un 6 de gener també vam veure Esplai Canal
  • Terra d'Escudella i Planeta imaginari van acompanyar els nens en els primers infantils en català a la tele
  • Sèries primer en blanc i negre i en pocs anys en color, imatges que molts que ja som grans recordem amb afecte i estima

Per
Els putxinel·lis van ser un gran recurs per als primers programes infantils en català, els de TVE
Els putxinel·lis van ser un gran recurs per als primers programes infantils en català, els de TVE

Des del primer infantil en català de la història de la televisió, Terra d'Escudella, no s'han deixat de produir a Catalunya programes per a la mainada. Precisament aquesta és una de les sèries realitzades pel magnífic inventor de nous programes Sergi Schaaff, que ens ha deixat fa ben poc.

Moltes de les obres produïdes a TVE Catalunya, primer a Miramar i després a Sant Cugat del Vallès, van seguint un procés de digitalització per a ser a l'abast del públic, a través de la plataforma en obert i gratuïta RTVE Play.

El Matí de Reis, Tarota i Nas

Els personatges principals de cada capítol de Quitxalla eren Tarota i Nas, un jove i un nas ben gros que feien de fil conductor entre els contes, les actuacions o les sèries infantils. Recordem el capítol sobre el que podia passar un sis de gener, un dia tan esperat pels petits. A aquest capitol hi intervé el famós pallasso Charly Rivel, nascut a Cubelles. També hi canten Els pescadors de l'Escala i Guillem d'Efak. Entre els actors, noms conegudíssims ara, que sortien llavors per primer cop a la televisió: Lluís Homar, Damià Barbany, Ricard Borràs, Borís Ruiz...

I la tarda de Reis, Jordi Hurtado

Per entretenir la mainada que rondava per casa la tarda del 6 de gener dl 1986, a sant Cugat es van inventar Esplai Canal. Aquest programa d'un capítol va ser presentat per Jordi Hurtado, quan ja era una cara conegda per Si lo sé no vengo.

Jocs, videoclips musicals i dibuixos, les cançons de Jaume Sisa com 'Qualsevol nit pot sortir el sol' i d'altres intèrprets. El programa el va realització Marta Fernández i va ser un èxit en el seu moment per ser fresc i divertit.

Del blanc i negre al color, entretinguts

Els espectadors dels anys 60 i 70 veiem la tele en blanc i negre, però era un entreteniment tan increïble, gairebé màgic, que ni ens n'adonàvem. És a partir de finals dels anys 70 que comencen els enregistraments en color. També calia que els aparells receptors fossin d'última generació. Moltes famílies van trigar a tenir televisor i moltes també van esperar temps a canviar-lo a un de color, segons les possibilitats econòmiques.

Terra d'escudella es va emetre de 1976 al 1979, i els darrers anys era habitual que els capítols fossin en part en blanc i negre i en part, en color. Us proposem veure, 'El tren i històries de la barrabassada'

Immediatament després de Terra d'escudella arribar Quitxalla, del 1979 al 1981. El va seguir després la sèrie Xocolata desfeta: cada episodi era un conte popular on els actors cantaven i ballaven.

La Cucafera, programa dels Anys 1981 i 1982. El guionista en va ser Miquel Obiols, que escrivia per a tots els infantils d'aquella època. Davant les càmeres, actors i actrius actualment tan reconeguts com Sílvia Munt, Rosa Novello Mercè Arànega.

De 1984 fins al 1986, Planeta imaginari ens va sorprendre, entretenir i ensenyar moltes, moltes coses a parts iguals. Els invents, els ordinadors o l'univers amb llenguatge per als petits, a bord d'una nau que ens feia volar la imaginació.

La Companyia Ínfima La Puça es va fer càrrec d'un espai per a la canalla entre 1989 i 1990, Puçastoc.

Mentre es realitzaven aquestes sèries infantils, creades i produïdes a TVE en català, també es van enregistrar altres programes pels més joves de la casa, com Les aventures d'En Massagran, de quatre capítols, o La Góndola fantasma, adaptació d'una història de Gianni Rodari, a l'espai Teatre per a nois i noies.

Com diem, i amb l'ajut del Servei de Documentació i Arxiu de TVE Catalunya, anem recuperant els programes de la nostra història, també els infantils.  Bons Reis per a tots!