Enlaces accesibilidad
Arbres fruiters

Com acabar amb els xucladors de les nostres plantes?

  • Un xuclador és un plançó que brolla de les branques principals o del tronc d’un arbre
  • Al Va de Verd t'ensenyem com eliminar-los de forma correcta
  • Recupera tot el contingut del programa a RTVE Play Catalunya

Per
Va de verd - Elimina els xucladors

Què són els xucladors de plantes?

En botànica, un xuclador és un plançó que brolla de les branques principals, del tronc o de les arrels dels arbres. En estat silvestre, són molt útils perquè amb ells els arbres ocupen més espai i augmenten les probabilitats de propagar-se. Tanmateix, tenen un important inconvenient, consumeixen molta energia. Aquest consum d'energia va sovint en detriment al creixement i a la producció dels fruits. També poden arruïnar ràpidament el seu aspecte estètic.

Aquests brots poden aparèixer en qualsevol arbre que hagi sofert condicions d'estrès, com una sequera, una poda extrema o la pèrdua d'una branca.

Com eliminar els xucladors?

En agricultura, per eliminar-los es recomana dur a terme el que es coneix com a podes selectives, amb les que aconseguirem tenir arbres més sans, amb una vida més llarga i amb fruits de millor qualitat.

El youtuber José Manuel Pérez del canal de Youtube "Laderas del Naranco" ens ensenya al Va de Verd com desfer-nos dels xucladors de forma correcta.

Hem de tallar el brot xuclador en un angle de 45 a 60 graus, el més a prop possible del tronc, la branca o la base de l'arbre. S'ha d'anar molt amb compte de no danyar el tronc o la branca principal.

És molt important que les eines que utilitzem estiguin ben esmolades i desinfectades per assegurar-nos unes vores netes i evitar infeccions a la planta. Mai hem d'arrencar-los, ja que podem deixar vores esquinçades en els quals poden afermar-se bacteris o fongs.

Quan els xucladors són molt freqüents, o quan apareixen de sobte en un arbre que no té antecedents, pot indicar un problema rellevant en l'arbre. L'eliminació de l'arbre pot ser l'única solució quan els xucladors són massa nombrosos.