Enlaces accesibilidad
Euríbor disparat

La banca accepta reduir la carrega hipotecària a les llars vulnerables

  • El Consell de Ministres tanca un acord amb el sector per rebaixar els tipus d’interès a les rendes de menys de 25.200 euros anuals
  • La gran banca espanyola se suma a l’acord per minimitzar l’impacte de la pujada de l’euríbor
  • Es podran acollir a la rebaixa de tipus les llars vulnerables que destinin més de la meitat dels ingressos a pagar la hipoteca

Per
Les llars vulnerables podran reestructurar els préstecs hipotecaris per fer front a la pujada de l'euríbor
Les llars vulnerables podran reestructurar els préstecs hipotecaris per fer front a la pujada de l'euríbor

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un decret llei amb la intenció de reduir la càrrega hipotecària de prop d’un milió de llars. El Govern ha tancat un acord amb el sector bancari perquè durant dos anys s'apliquin mesures per contenir la pujada dels tipus d'interès en especial a les llars més vulnerables. La norma es portarà al Congrés al desembre perquè entri en vigor l'1 de gener.

Noves mesures per minimitzar l'impacte de l'euríbor a les llars vulnerables

El paquet de mesures anunciat per Economia actua en tres vies: millora el tractament de les famílies vulnerables, obre un nou marc d'actuació temporal per a famílies en risc de vulnerabilitat per la pujada de tipus i facilita l'amortització anticipada dels crèdits i la conversió de les hipoteques a tipus fix.

Rendes de menys de 25.200 euros

  • Per als deutors hipotecaris vulnerables (amb rendes inferiors a 25.200 euros a l'any, tres vegades l'IPREM) s'ampliarà i reforçarà el Codi de Bones Pràctiques aprovat el 2012. D’aquesta manera, podran reestructurar el préstec hipotecari amb una rebaixa del tipus d'interès amb 5 anys de carència (fins a Euríbor -0,10%, des de l'Euríbor +0,25 actual).
  • Així mateix, s'ampliaran a dos anys el termini per a sol·licitar la dació en pagament de l'habitatge i es contempla la possibilitat d'una segona reestructuració, en cas necessari.

Nous beneficiaris

  • Les llars amb renda inferior a 25.200 euros a l'any que dediquin més del 50% de la seva renda mensual al pagament de la hipoteca, però que no compleixin el criteri actual de l'increment d'un 50% de l'esforç hipotecari, podran acollir-se al Codi amb una carència de 2 anys, un tipus d'interès menor durant la carència i un allargament del termini de la hipoteca fins a 7 anys.
  • A més, s'eleva fins als 29.400 euros el llindar de les llars que es poden acollir al Codi de Bones Pràctiques. Si la càrrega hipotecària supera el 30% de la seva renda i els ha pujat almenys el 20%, les entitats els hauran d'oferir la possibilitat de congelar la quota durant 12 mesos, un tipus d'interès menor i l'allargament del préstec fins a 7 anys.
  • A banda, pel conjunt dels hipotecats (prop de 3 milions de titulars amb préstecs a tipus variable) veuran es redueixen les despeses per passar-se d'una hipoteca de tipus variable a tipus fix. D'altra banda, l'acord preveu que no es cobrin interessos en el cas de l'amortització anticipada de la hipoteca.

Increment dels costos

Les mesures acordades amb la banca, a l'espera de la signatura definitiva, suposaran un encariment del preu final de les hipoteques. Tal com explica el professor d'Economia de la UPF, José García-Montalvo, si s'allarguen els terminis també puja el capital pendent i, per tant, les comissions que s'acaben cobrant per part de les entitats.

Per la seva banda, segons Montalvo, les entitats bancàries també tenen interès a evitar que els acabi pujant la morositat perquè a la llarga també els implica haver de fer noves provisions.

La gran banca s’uneix a l’acord

La gran banca espanyola ja ha expressat aquest mateix dimarts la intenció d’unir-se al pacte negociació que el Govern manté amb les patronals bancàries (AEB, CECA i UNACC) i amb el Banc d'Espanya, a l’espera de tancar els últims detalls.

La vicepresidenta i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha expressat precisament, la seva confiança que totes les entitats financeres apliquin i se sumin a les mesures per a alleujar la càrrega hipotecària a les famílies més vulnerables i a les de classe mitjana.