Enlaces accesibilidad
Gastronomia

Descobreix per què El Perelló és la capital de la mel

  • El 40% de la mel a Catalunya és produïda a El Perelló
  • La mel s’elabora pel mètode de transhumància
  • Recupera tot el contingut de ‘La Recepta Perduda’ a RTVE Play Catalunya

Per
La Recepta Perduda - L'art i la tradició de la mel a Ametlla de Mar

Sabies que El Perelló és la capital catalana de la mel? El municipi de la comarca del Baix Ebre concentra un 40% de la producció de Catalunya. Durant moltes generacions, les famílies del poble s'han dedicat a l'apicultura, l'especialització en criar abelles per tal d'extreure la mel del rusc. En Rafel Múria és la cinquena generació d'apicultors al Perelló. Els Múria s'han dedicat a l'ofici des del 1810, seguint l’activitat pròpia del poble.

L'apicultor Rafel Múria preparant la mel a la Recepta Perduda

L'apicultor Rafel Múria preparant la mel a la Recepta Perduda RTVE

Es podria pensar que el procés d'extreure la mel ha patit molts canvis en el transcurs dels anys, però segons en Rafel, té la mateixa essència. “Tot i ser més tecnològic i automatitzat, les abelles treballen de la mateixa manera que ho han fet sempre, fent la pol·linització”, detalla l’apicultor a ‘La Recepta Perduda’, programa disponible a RTVE Play Catalunya.

Rafel Múria segueix el mètode de la transhumància, també conegut com la primavera infinita, és a dir, va canviant de localització els ruscs, buscant la millor condició i flors per continuar produint la mel. Depenent d'on es trobin les abelles, es fabricarà mel d'una flor en concret. Per exemple, a principis d'any elaboren mel d'ametller, a l'estiu traslladen les abelles al Pirineu i acaben la temporada al Perelló, creant mel de farigola i romaní.

La mel com a medicina

Anys enrere, quan no hi havia la penicil·lina, la mel era útil per fer cataplasmes perquè la ferida no s'infectés i accelerés el procés de cura. El producte de les abelles és un antibiòtic natural i ajuda a regenerar molt bé la pell.

Envasat de la mel per Rafel Múria a la Recepta Perduda

Envasat de la mel per Rafel Múria a la Recepta Perduda RTVE

El poble veí de l’Ametlla de Mar, municipi que visita Sílvia Abril a ‘La Recepta Perduda’ per cuinar arròs amb tonyina, vol conscienciar als visitants de la rellevància que tenen les abelles en la biodiversitat i el canvi climàtic. Sabies que són essencials per als cultius? Per exemple, 71 de 100 aliments bàsics a Espanya depenen de la pol·linització.

L'Ajuntament del Perelló sensibilitza sobre la importància de protegir l'entorn natural a través de diferents activitats turístiques. El Consistori ha creat una marca turística anomenada “Turisme Perelló, capital de la mel”, que engloba la promoció turística, la gastronomia i la cultura.