Enlaces accesibilidad
La segona més càlida a l'octubre

L'aigua a les Illes Medes més alta que a l'estiu

  • Aquests dies, la temperatura a Illes Medes frega els 23 ºC, la segona més alta en un octubre de tota la sèrie climàtica
  • Es tracta d'un valor més alt que el que habitualment hi ha de mitjana al juliol, d'uns 22 ºC

Per

Les Illes Medes des de l'Estartit (Josep Pascual)
Les Illes Medes des de l'Estartit (Josep Pascual)

L'aigua del mar continua batent rècords. Aquesta setmana, l'observador de l'Estartit, Josep Pascual, en una de les seves mesures que fa diàriament amb la seva barca fins a les Illes Medes, ha registrat una dada impactant. I és que el mar superficial continua assolint valors més típics de l'estiu que no pas de la tardor.

La temperatura de l'aigua a les Medes més alta que a l'estiu

Pascual ha observat una de les temperatures més altes del mar a la zona de les Medes en un mes d'octubre, concretament de 22,86 ºC. Es tracta del segon registre més alt en un octubre des de l'any 1974, després dels 23,01 ºC del 3 d'octubre de 2017. El més rellevant és que es tracta d'una temperatura més alta que la mitjana climàtica (1974-2021) del juliol que és d'uns 22 ºC. Tal com diu Pascual, es tracta d'una "autèntica pròrroga" de l'estiu.

El mar a l'octubre, cada cop més càlid

En les últimes dècades, la temperatura màxima del mar observada a l'Estartit ha estat cada cop ha estat més elevada. Durant els anys setanta, de mitjana, no se superaven els 19 ºC. En canvi, entre els anys 80 i 90 ja era més habitual tenir una aigua superficialamb més de 20 ºC durant l'octubre. De fet, entre el 1990 i el 2000, en 5 octubres es van superar els 20 ºC. En canvi, aquesta freqüència s'ha incrementat entre el 2010 i 2020. Durant la darrera dècada, tots els octubres, excepte el del 2015, en algun dia s'ha assolit els 20 ºC de temperatura de l'aigua del mar.

Vist des d'una altra manera, 5 octubres entre el 1990 i el 2008 hem tingut l'aigua a més de 20ºC. En canvi, tots els octubres a partir del 2009 (excepte el del 2015) hem tingut l'aigua a més de 20ºC.

Temperatura màxima del mar observada a l'octubre a l'Estartit | Font: Josep Pascual