Enlaces accesibilidad
Festa Major

Catalunya, terra de festes majors per la Mare de Déu d'Agost

  • El 15 d'agost se celebra l'Assumpció de Maria i és una jornada que molts pobles i ciutats fan la Festa Major
  • Us convidem a recórrer algunes d'aquestes festes amb les imatges del nostre arxiu històric
  • TVE Catalunya ha estat testimoni d'aquestes festes, tradicionals o plenes de bones idees per refrescar-se i esbargir-se

Per
El 15 d'agost és una diada de moltes festes majors arreu de Catalunya
El 15 d'agost és una diada de moltes festes majors arreu de Catalunya

Festa major! Abans als pobles i ciutats era un moment de gatzara: es trencava la rutina i hi havia ball i diversió com a mínim un dia o dos. Ara tenim tantes possibilitats pel temps d'oci, activitats tot l'any i tants mitjans de transport que les festes majors són, majoritàriament, jornades tradicionals que ningú no vol perdre, que es preparen durant mesos, sempre amb il·lusió.

Girem la vista enrere per mirar aquelles festes que conserva l'Arxiu històric de TVE Catalunya. No ens hi caben totes però segur que us entretindrà aquesta selecció. Gaudiu-ne!

No hi ha festes a Deltebre sense rondalles

I per molts anys! A la Festa Major de la Cava, a Deltebre, potser ja no hi ha majorettes, però la tradició de les rondalles és ben viva, com van demostrar en aquestes imatges enregistrades el 1977.

Invents ben divertits: les andròmines de Navarcles

Refrescar-se a l'estiu a comarques com el Bages ve molt i molt de gust. A Navarcles s'ho van fer venir bé per fer una activitat que engresqués els joves i de pas, els remullés. Havien de construir un artefacte que pogués surar i fins i tot guanyar una carrera. Les andròmines anaven més o menys bé pel llac, creat amb el tancament d'una resclosa de la riera de Calders.

Destralers, síndries i dracs, tot fa festa!

La Bisbal, la Selva del Camp, Roses o Castelldefels fan la Festa Major per la Mare de Déu d'Agost: si hi ha una programa que ha recorregut el país és Catalunya Avui i a l'estiu mai no faltava en aquestes jornades. No us perdeu els destralers o els que fan piles de carbó o cabanes a Sant Hilari Sacalm!

A Roses, l'any 2000 van optar per deixar d'empaitar ànecs per empaitar síndries! Felicitats per la iniciativa! A la Selva del Camp, soroll i música pels carrers. I a Castelldefels, no hi ha cercavila sense el Garigot.

Precisament a la Selva del Camp es fa l'única escenificació del que se celebra aquest dia: la dormició o mort de Santa Maria i la seva assumpció o pujada al cel. L'any 2019 van celebrar 40 anys de representacions d'aquesta obra del segle XIV i els selvatans van fer cap a Barcelona i la van fer a la Sagrada Família. És el drama sacre assumpcionista més antic d'Europa en llengua romanç i es conserva íntegre.

Gràcia, el barri que fa festa per a tot Barcelona

Cada barri fa les seves festes majors, però a les de Gràcia hi pugen sempre molts barcelonins. L'enginy per engalanar els carrers i la dedicació dels graciencs és admirable! Les imatges del 1955 mostren un envelat que ens recorda La Plaça del Diamant. Quantes Colometes hi hauran trobat el seu Quimet!

Fiestas de Gràcia en 1955

Un reportatge sobre Barcelona a l'estiu ens mostra pescadors a l'escullera, urbans amb salacot, vespes i 600 en carrers de llambordes i els autos de xoc a les festes de Gràcia. Els mariners nord-americans s'estimaven més el Poble Espanyol.

El programa Temps de cançons va mostrar-nos unes Festes de Gràcia amb molta participació l'any 1977. Desgraciadament, aquestes imatges han perdut molta qualitat.

L'espai Trobada va estrenar el 1982 un reportatge amb queixa per part del carrer Progrés, que no havia rebut el premi que creia merèixer. A part d'aquest fet, veïns i visitants estaven ben contents de la feina feta i l'envelat, com cada any, era ben ple.

Refrescar-se, jugar, enamorar-se

L'aigua és un component molt important de les festes de Sant Roc a Arenys de Mar. Comencen abans del 15 i el dia del sant, el 16 d'agost, tenen una jornada molt entretinguda. Sant Roc va alliberar el poble de la pesta el 1607 i per recordar-ho, els solters, els macips, surten a beneir tothom que troben amb una branca d'alfàbrega xopa d'aigua que duen en un recipient o l’almorratxa. De debò que s'ho passen molt i molt bé! Quantes parelles no n'hauran sortit!

Aneu a la Festa Major! Si no, us podeu trobar que en Raül Díaz vingui i us pregunti! Bona festa!!!!