Enlaces accesibilidad
Foc en tres

Tres grans incendis cremen simultàniament a Catalunya

  • Tres grans incendis cremen les últimes 24 hores alhora a Catalunya: ho fan Castellar de la Ribera, Artesa de Segre, i Corbera d'Ebre
  • Aquest divendres es preveu com un dels pitjors dies d'incendis, afavorits per les altes temperatures de l'onada de calor
  • Incendis forestals: Catalunya, en alerta per alt risc d'incendi

Per
Flames a l'incendi de Baldomar 
Flames a l'incendi de Baldomar 

Tres incendis cremen a hores d'ara a Catalunya: Són els d'Artesa de Segre i Baldomar, a Lleida, el de Corbera d'Ebre, a Tarragona i el de Castellar de la Ribera al Solsonès. S'ha donat l'escenari més temut per la Generalitat. Simultaneïtat de focs a diferents punts del territori amb temperatures elevades després de mesos de sequera que abocaven a un risc d'incendi a Catalunya extrem aquesta setmana a gairebé tot el territori català.

Els tres focs que cremen afecten ja prop de 2.000 hectàrees. Segons el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, hi ha més de 400 bombers treballant a apagar els focs entre tots els incendis amb el suport de l'UME i s'ha sol·licitat ajuda als governs Aragó i Andorra. "No ens podem permetre més incendis", alerta Elena.

Per una banda, l'incendi iniciat més recentment de Castellar de la Ribera, Solsonès, han afectat ja 400 hectàrees, segons les darreres informacions i els Bombers temem per la seva evolució: és el que té més potencial de superfície per cremar i això el pot convertir en un molt gran incendi forestal.

D'altra banda, el foc de Corbera d'Ebre també ha arribat a les 400 hectàrees, mentre que el de Baldomar, a Artesa de Segre, manté una afectació de 1.300 hectàrees i és el que més preocupa perquè calculen que té un potencial de cremar 5.000 hectàrees en els pròxims dies.

L'incendi que més preocupa a hores d'ara és el de Baldomar, a Artesa de Segre. La Generalitat i l'Ajuntament ha fet una crida als pagesos de les zones afectades perquè vagin amb els seus tractors a preparar tallafocs perimetrals. Un dels primers a arribar ha estat l'agricultor, Adrià Ferré, que s'ha apropat al punt de controls per anar a "fer terra", tot plegat per "evitar que, si el foc baixa, hi hagi mal a pobles o granges".

En aquest incendi els bombers estan treballant amb 62 vehicles terrestres i estan previstos vuit aeris. Han cremat 1.300 hectàrees i hi ha 3,5 quilòmetres de foc actiu. Diverses unitats de l'UME han arribat per ajudar en les tasques d'extinció.

Els bombers actuen al foc de Castellar de la Ribera amb 28 mitjans terrestres i sis aeris (4 helicòpters i dos AVA). Maria Claustre, alcaldessa de Castellar de la Ribera, explica l'última hora de l'incendi que crema a la zona: "El foc no està del tot controlat. Les masies s'han salvat i s'han cremat unes 250 hectàrees".

A Corbera d'Ebre, hi treballen 50 terrestres i un helicòpter dels bombers en un incendi que segons l'alcalde, Antonio Álvarez, estarà controlat aquest matí. "El que ens preocupa la punta de l'incendi que creua els termes de Vilalba i La Fatarella. Seria un desastre".

Els Bombers han treballat "intensament" tota la nit en l'extinció d'aquests focs simultanis.