Enlaces accesibilidad
Catalunya

Una bona gestió forestal és clau per evitar els incendis

  • La Generalitat admet que falta pressupost per dur-la a terme
  • Més d'un 60 % de Catalunya són terrenys forestals
  • En els últims 50 anys han crescut els boscos perquè hi ha menys ramats pasturant

Per
Una bona gestió forestal és clau per evitar els incendis

El canvi climàtic, les modificacions de paisatge i l’abandonament rural han conformat un còctel perfecte per als incendis forestals aquest estiu. Els experts reclamen una gestió forestal eficient, la clau per evitar incendis com els que s’estan produint.

Els experts reclamen una gestió forestal eficient per fer front als incendis | Sergi Bassolas

Els agents rurals estan en màxima alerta i no treuen la vista del bosc.

Manca de pressupost

Les veus de l'experiència asseguren que els incendis es combaten abans de començar. I la clau d'això és una bona gestió forestal. Una gestió que la mateixa Generalitat admet que no pot assumir per manca de pressupost.

A Catalunya no es gestiona ni una quarta part de la superfície forestal. És a dir, es talla el sotabosc, s'aclareixen els arbres... elements bàsics per evitar la propagació dels incendis. Un debat que es reobre cada vegada que el foc bufeteja Catalunya.

La Generalitat reconeix que falten diners. Una mancança important si es té en compte que més d'un 60 % de Catalunya són terrenys forestals.

Anna Sanitjas, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat, assegura que: "Els darrers 50 anys ha Catalunya hi ha hagut un abandonament del món rural que ha portat un abandonament de la gestió forestal, el dia d'avui només estem gestionant un 20% de la superfície forestal".

Al territori recorden, però, que es tracta d'un problema multifactorial. Josep Galceran: "Si tenim una sequera tan gran amb unes temperatures tan altes, el còctel és explosiu i és molt difícil".

En els últims 50 anys a Catalunya han crescut els boscos perquè hi ha menys ramats pasturant.