Enlaces accesibilidad
Avenç mèdic

Detecten uns marcadors que indiquen el mal pronòstic del càncer de còlon i recte

  • Són un grup de gens presents a les cèl·lules canceroses que no moren en la quimioteràpia i poden causar metàstasi
  • Aquests vuit gens descoberts permetran establir el risc de recaiguda
  • Aquesta troballa obre la porta a tractaments més específics

Per
Identifiquen els gens que sobreviuen a la quimioteràpia del càncer de còlon

Un grup d'investigadors liderats per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques han descobert un conjunt de marcadors de mal pronòstic en pacients amb càncer de còlon i recte. En aquests casos, el tractament amb quimioteràpia no és suficient per eliminar totes les cèl·lules del tumor i una part d'elles sobreviu, passant a un estat embrionari. A partir d'aquí, el tumor pot reaparèixer amb més força, sent capaç de resistir al tractament i generar metàstasis. Aquest descobriment obre la porta a tractaments més específics.

Els científics han reproduït aquest procés en organoides, és a dir, en petits òrgans en miniatura que es creen al laboratori mitjançant el cultiu de cèl·lules mare, en aquest cas, han emprat cèl·lules de pacients. A través d'aquest mètode han comprovat que en les cèl·lules en aquest estat embrionari s'hi expressen un conjunt de gens.

Les cèl·lules de càncer de còlon humà amb els nuclis cel·lulars de color vermell

Les cèl·lules de càncer de còlon humà amb els nuclis cel·lulars de color vermell NCI Center for Cancer Research

En concret, es tracta de vuit gens que són característics d'aquestes cèl·lules tumorals i que les fan més agressives. Els resultats s'han validat en proves in vitro amb tumors humans implantats en ratolins.

Els marcadors, clau per establir el risc de recaiguda

Els investigadors afirmen que conèixer els factors involucrats en aquest procés, anomenat "conversió embrionària" dels tumors, permetrà establir el risc de recaiguda. I és que han observat que les cèl·lules que no moren per la quimioteràpia fan aquesta conversió embrionària i creuen que això és el que passa també en una proporció dels tumors fins i tot abans del tractament en els pacients.

"Aquestes que no responen a la quimioteràpia pateixen una conversió a característiques embrionàries que les fa més agressives i metastàtiques", assenyala, Lluís Espinosa, investigador del Grup de Mecanismes Moleculars del Càncer IMIM-Hospital del Mar.

Ara, es treballa per aprofitar aquest descobriment no només en el pronòstic dels malalts, sinó també per determinar nous tractaments i personalitzar l’abordatge per aquest tipus de pacients de més risc. Identificar el regulador concret de la conversió embrionària d’aquestes cèl·lules facilitarà aplicar una nova forma de tractar aquests casos, combinant quimioteràpia i inhibidors concrets dels gens implicats. En aquests moments, ja existeixen alguns fàrmacs que poden actuar sobre els tumors amb característiques embrionàries.

"Aquesta firma embrionària pot servir com a eina per a predir el pronòstic dels pacients i poder considerar tractaments específics per a ells", asseguren les autores principals del treball i investigadors de l'IMIM-Hospital del mar i del CIBER del Càncer, Laura Solé i Teresa Lobo.

En aquest sentit, la intenció dels autors del treball és desenvolupar un kit que, a partir de mostres dels pacients, faciliti determinar si hi ha presència d’aquests gens. D'aquesta manera, se'ls podria donar un tractament específic i dirigit a aquests gens.

"A escala molecular, veiem les diferències i si això es pot fer amb un test de laboratori per facilitar ajustar cada cas", avança l'oncòloga de l'Hospital del Mar, Marta Guix.

Es calcula que un 30% dels pacients amb càncer de còlon tenen resistència a la quimioteràpia.