Enlaces accesibilidad
23 d'abril

Barcelona preveu un Sant Jordi històric amb rècord de parades

  • A Barcelona s'estrena una "superilla" literària que esponjarà la celebració al centre de la ciutat
  • Rambla de Catalunya passarà a ser espai per a les entitats del districte
  • El divendres 22 d’abril, a les 18 h, Imma Monsó farà el Pregó de la Lectura 2022

Per
Un Sant Jordi prepandèmic

Barcelona celebrarà un Sant Jordi històric aquest 2022. La previsió de venda de llibres és similar a la d'abans de la pandèmia, però enguany hi haurà rècord de parades al centre.

Superilla literària

Llibreters, editors i distribuïdors creuen que aquest Sant Jordi no només serà el del retorn a la normalitat prepandèmica, sinó una edició de les més massives i rellevants de la història. A Barcelona, on s'estrena una "superilla" literària que esponjarà la celebració al centre de la ciutat, hi haurà rècord de parades: més de 300, 170 de les quals amb signatures d'autors.

Aquest nou model ha vingut per quedar-se, ha pronosticat el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, aquest dimecres. Altres ciutats com Badalona, Lleida, Terrassa, Girona i Lleida opten també per adoptar (o mantenir) el model d'espais propis per als professionals del llibre i la flor. La previsió de venda de llibres és similar a la del 2019, abans de la pandèmia.

El 2019 es van vendre 1.600.000 llibres i el sector va facturar 22 milions d'euros, per Sant Jordi.

Les novetats

La gran novetat és "l'esponjament" de la mobilitat i la distribució de parades al centre de Barcelona, amb l'anomenada "superilla literària" que tallarà –gairebé- tot el trànsit rodat dins d'un perímetre que tanquen la Diagonal i Gran Via, Balmes i Pau Claris, amb el Passeig de Gràcia com el gran eix comercial.

En aquesta artèria i també en els carrers transversals (menys Aragó i València, on sí que circularan vehicles) s'hi ubicaran les parades professionals de llibreries i floristes. En canvi, Rambla de Catalunya deixarà de ser territori de llibreries i parades de flors, i passarà a ser espai per a les entitats del districte.

El Passeig de Sant Joan aglutinarà tota l'oferta de llibre il·lustrat, còmic i literatura infantil i juvenil, en convivència amb parades i activitats de les entitats del barri.

A la resta de la ciutat, els punts neuràlgics seran a Sant Andreu, Gràcia, Les Corts, Poble Nou i Sarrià. En total, gairebé 300 parades, de les quals 170 amb signatures d'autors i 103 parades dels establiments (en aquest sentit, llibreries i floristes trauran parada davant del seu local també el dia 22, si ho volen).

El pregó

El divendres 22 d’abril, a les sis de la tarda, Imma Monsó farà el Pregó de la Lectura 2022. Durant l’acte també conversarà amb Anna Guitart sobre la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida. L’escriptora se suma a la llista de pregoneres i pregoners que, des del 2003, han protagonitzat aquest acte honorífic a la ciutat. L’any 2020, la situació sanitària va obligar a cancel·lar el tradicional pregó, que va ser substituït pel Diàleg de Sant Jordi.