Enlaces accesibilidad
Subministrament

El sector lleter de Catalunya manté la normalitat malgrat la vaga de transportistes

  • La situació de tranquil·litat contrasta amb la de l'Estat on la vaga de transport està afectant la cadena alimentària
  • El govern espanyol "treballa" perquè la incidència en el subministrament sigui "la mínima possible"

Per
Els productors de llet de Catalunya perden 600 euros cada dia

Tot i l'aturada del sector lacti en algunes parts d'Espanya,  les principals empreses catalanes al sector lleter estan treballant amb normalitat. Remarquen que tot i estar pendents de la vaga de transportistes, els canals de recollida i trasllat de la llet a les fàbriques envasadores estan assegurats. "A hores d'ara res ens fa pensar que hàgim de sortir de la normalitat", ha afirmat el director de la Cooperativa Plana de Vic, Dani Bassas, que assegura que les seves granges estan servint a la indústria.

Tot i això, Bassas reconeix que si hi hagués una aturada, "el problema seria gran" perquè la capacitat d'emmagatzematge de la llet és reduïda. La situació a Catalunya contrasta amb la de l'Estat, on la vaga de transport està afectant la cadena alimentària. La Federació Nacional d'Indústries Làcties ha aturat l'activitat des d'aquest dijous per la incidència de la vaga de transportistes de mercaderies.

La por fa perillar l'estabilitat

Segons Bassas, el fet que es parli tant sobre aprovisionament de la llet "podria causar un efecte doble en la gent perquè temin que no n'hi hagi". Explica que aquest factor sí que pot alterar la cadena de subministrament. "Però insisteixo que no hi ha res que ens faci pensar que no puguem treballar el que queda de setmana", ha afegit el director general de la Cooperativa.

"Hem parlat amb els nostres principals clients i no preveuen cap problema", ha assenyalat Bassas, qui ha detallat que els clients que els compren la llet segueixen envasant de forma rutinària "segons les seves planificacions de producció". Assegura que estan pendent del que pot passar, però que "de moment a Catalunya no s'ha donat cap incident significatiu".

El problema s'ha de mirar des d'una perspectiva "molt més àmplia"

En el mateix sentit s'ha mostrat el responsable del sector lleter a Catalunya d'Unió de Pagesos, Marc Xifra, qui ha detallat que la llet s'està recollint a les granges catalanes, malgrat que la vaga de transportistes pugui haver afectat en punts d'Astúries o Andalusia. El responsable lleter del sindicat ha reivindicat que el problema dels ramaders s'ha de mirar des d'una perspectiva "molt més àmplia". 

"El drama dels ramaders són les matèries primeres que han pujat una bogeria, cosa que no s'està traslladant en el preu de la llet", ha criticat Xifra. Això vol dir que no s'està complint "en absolut" amb la Llei de la cadena alimentària. A més, ha lamentat que la llet s'estigui "banalitzant", ja que s'està fent servir com un producte reclam.

Cada dia es produeix menys llet

Segons Xifra, la conseqüència de tot plegat és que cada dia s'està produint menys llet perquè, entre d'altres, hi ha un degoteig d'explotacions que no poden continuar. "Si a tot plegat li sumem una vaga de transport, la qüestió podria ser greu", ha apuntat. Des del sindicat, però, veuen l'avís de la patronal espanyola de falta de subministrament com un "toc d'alerta" per aquesta manca de llet a escala estructural.

El Govern assegura que el sector funciona "amb un alt grau d'eficiència"

El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha assenyalat que l'activitat lletera a Catalunya "continua amb normalitat". En aquest sentit, el secretari ha defensat que la cadena alimentària al país funciona "amb un alt grau d'eficiència".

Pel que fa a la resta d'Espanya, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha afirmat que el govern espanyol treballa perquè la incidència de la vaga de transports en el subministrament de llet sigui "la mínima possible". "Estem intentant restablir la plena normalitat", que "trigarà algunes hores o un dia", ha dit Planas.

El titular d'Agricultura ha admès que la vaga de transportistes està afectant la cadena alimentària i ha carregat contra el "grup minoritari que està boicotejant" i "utilitzant violència i coacció". "Serem ferms", ha avisat Planas. "Espanya no es pot permetre que un petit grup estigui posant en risc l'interès general de tots", ha afirmat.