Enlaces accesibilidad
Augment de preus

La inflació es descontrola a l'espera de l'impacte de la crisi d'Ucraïna

  • L’IPC de febrer s’enfila fins al 7,4% a Catalunya abans de l’esclat de la guerra
  • L’encariment dels preus és el més alt des de 1986 i els consumidors temen que “vagi a pitjor”
  • El sector agroalimentari demana mesures urgents com la fixació de preus justos i ajudes directes.

Per

L'escalada de preus no té aturador. La inflació s'ha situat al febrer en el 7,6 %, la més alta en 35 anys i això que encara no recull l'impacte de la guerra a Ucraïna. A Catalunya la variació interanual és del 7,4% empesa per l’escalada dels preus de l’energia.

L’electricitat, el gas i els carburants s’han disparat en el seu conjunt un 54% en el darrer any. Són els principals responsables d'un augment de preus que es contagia de forma clara a la resta de cistella de la compra, sobretot als aliments. Un fet que noten “amb resignació” molts consumidors. D'altres preveuen que l'encariment sigui encara pitjor les setmanes vinents.

Els consumidors ja noten la pujada dels preus | Climent Sabater

Només l'electricitat s’ha encarit en el darrer any un 80%, un augment que no es veia des de 1981. No es queda molt enrere la benzina, que ha pujat un 25%. Però l'augment de preus no es limita a l'energia, toca ja de ple els aliments, amb productes com l'oli disparant-se un 26 %.

Ajudes al sector agroalimentari

El sector agroalimentari alerta que no poden aguantar l'increment de costos. En una trobada amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han reclamat mesures urgents que passen per ajudes directes, garantir preus justos i diversificar l'origen de productes clau per l'alimentació dels animals com els cereals.

L’energia sense aturador

Anant al detall, el grup que registra una major pujada és el de l'habitatge i subministraments com l'aigua, l'electricitat, el gas i els altres combustibles, amb una variació només al febrer del 22,3% davant el 15,8% del mes anterior. El segueixen el transport, amb un 12,9% i ja a més distància la roba, amb un 5,8%; els aliments i begudes i no alcohòliques, amb un 5,4%.

Els preus de l'energia sembla difícil que tinguin aturador, almenys a curt termini. El professor de la Universitat de Barcelona, Jordi Sole, veu molt poques alternatives a la dependència energètica de Rússia, ja que "hem tingut una estratègia molt curtterminista". L'expert en sistemes energètics i complexitat, adverteix en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga de l'"efecte en cadena" que pot comportar que Putin tanqui l'aixeta i aturi l'exportació de gas. En aquest sentit, també veu problemes per a Europa i per la "transició renovable".

Jordi Sole: "Tancar el gas rus pot tenir un efecte en cadena"

L’oli i la carn d’ovella el que més puja

Pel que fa als aliments destaca l’encariment de l'oli, que al febrer va enfilar-se un 26,3%; la carn d'ovella va pujar un 12,3%; la de vaca ho va fer un 6,9%, la d'au un 6,8% mentre que la porcina va caure un 0,4%.

D'altra banda, el preu de la llet es va disparar un 10,2%; el dels cereals va créixer un 8,7%; el del cafè un 7,3%; el del pa es va incrementar un 5,7%, el de la fruita un 5,4%; el dels llegums i hortalisses fresques un 4% i el del peix fresc i congelat un 3,6%.

De la resta de sectors destaca l’encariment dels vehicles personals un 17%; els serveis financers un 10,6%; els serveis d'allotjament un 10,1%, els mobles un 7,4%, la roba un 5,9%, el calçat un 5,6%.