Enlaces accesibilidad
Desabastiment

La crisi de l'oli de gira-sol: els preus es disparen i es limita la seva venda

  • Espanya és un dels principals productors mundials d'oli d'oliva, i per això no hi ha perill de què desaparegui dels supermercats
  • L'augment dels preus de l'oli de gira-sol i altres productes bàsics ha suposat un nou impacte en la restauració
  • Facua denuncia Mercadona, DIA i tres cadenes de supermercats més per limitar la compra d'unitats

Per
La crisi de l'oli de gira-sol: els preus es disparen

La pujada dels preus del gas i la benzina no és l'única conseqüència econòmica de la guerra d'Ucraïna. L'oli de gira-sol també es fabrica amb matèries primeres ucraïneses i és un dels productes alimentaris més afectats. Alguns supermercats ja en limiten la venda.

Els productors reivindiquen l'oli d'oliva davant el desabastiment de l'oli de girasol | Francesc Ferrer

Limitació als supermercats

Només 3 unitats per client i dia en molts supermercats, sobretot en petites botigues. L'oli de gira-sol és, en aquest moment, el producte més buscat.

Els productors lamenten la por que s'ha imposat entre els consumidors que han comprat molt més oli de gira-sol del qual consumeixen, obviant la qualitat i disponibilitat de l'oli d'oliva que es produeix al territori. El preu de l'oli de gira-sol s'ha disparat equiparant-se al d'oliva, que no ha experimentat increments.

Impacte en la restauració

L'augment dels preus de l'oli de gira-sol i altres productes bàsics ha suposat un nou impacte en la restauració, un sector que encara es recupera de la crisi pandèmica. Això repercuteix, principalment, en els preus dels menús.

Una possible solució que molts locals estan començant a emprar és barrejar oli de gira-sol amb oli d'oliva.

Hi ha risc de desabastiment?

L'oli d'oliva refinat, el més barat, podria acabar substituint al de gira-sol. El sector no veu problemes de desabastiment però si altres riscos.

Espanya és un dels principals productors mundials d'oli d'oliva, i per això no hi ha perill de què desaparegui dels prestatges dels supermercats. Si incrementa el seu preu, serà només per la pujada del preu de la benzina que repercutiria directament en el transport d'aquest oli.

Les restriccions en les vendes d'oli generen alarma

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) critica les restriccions que estan imposant els supermercats sobre les vendes d'oli de gira-sol.

Les restriccions en les vendes d'oli de gira-sol generen alarma i incrementen els preus | Pepa Sangenís

"Davant l'alarma generalitzada per la possible falta d'oli de gira-sol, l'OCU vol transmetre un missatge de calma", ha expressat en un comunicat. Segons l'organització, la possible manca d'aquest producte no es concretaria almenys fins a l'any vinent, ja que l'oli que es ven actualment prové de la collita de l'estiu passat. Alhora, recorda que Espanya tindria marge suficient per impulsar la producció nacional o la comercialització d'altres olis vegetals. "Les restriccions generen alarma i afavoreixen la pujada de preus", resumeix l'OCU.

Facua denuncia Mercadona, DIA i tres cadenes de supermercats més

L'associació en defensa dels consumidors Facua ha denunciat cinc cadenes de supermercats per limitar als consumidors el nombre d'unitats d'oli de gira-sol que poden adquirir a cada compra. Segons ha detallat l'entitat, DIA, Mercadona, MAS, El Jamón i Hiperdino, han estat duts davant les autoritats competents de comerç autonòmiques. La denúncia contra els dos primers s'ha dirigit a la Direcció General de Comerç del Govern, així com a la de Madrid i d'Andalusia. En el cas de Mercadona, també s'ha acudit a l'administració valenciana. L'associació afirma que ha comprovat que les cinc empreses han col·locat missatges en què avisen els seus clients d'aquesta limitació de tres unitats d'un litre o d'una garrafa de cinc per client, per exemple.

L'associació ha detectat, a més, que els darrers dies s'està veient una escalada "desproporcionada" dels preus d'aquest producte a diferents cadenes, registrant imports de fins a 2,98 euros el litre a l'establiment que ven el producte a més preu.