Enlaces accesibilidad
Música

'El Oripandó' de José Mercé, una biografia feta cançons

  • José Mercé presenta el seu vintè treball musical, 'El Oripandó'
  • L'obra ha estat composta, produïda i dirigida per Antonio Orozco

El cantaor flamenc ha desplegat tot el seu art a 'Punts de vista'

Per
Punts de vista - José Mercé es buida emocionalment amb Antonio Orozco a 'El Oripandó'

La inspiració en les vivències personals és quasi sempre la matèria primera d'un autor. Ja sigui a través de la literatura, del cinema o de les arts plàstiques, els creadors culturals es nodreixen del que han viscut per produir les obres que acaben oferint al seu públic. En el terreny de la música també es reprodueix aquest patró, i fins i tot, hi ha alguns artistes que decideixen narrar la seva vida a un compositor perquè s'inspiri a l'hora d'escriure els temes que l'intèrpret acabarà publicant. Això és precisament el que ha fet José Mercé amb Antonio Orozco per la seva nova obra musical, i n'ha parlat a 'Punts de vista' amb la Tània Sarrias

Però la relació entre Mercé i Orozco va molt més enllà de la relació entre autor i intèrpret, hi ha un vincle personal molt fort. I això fa més especial 'El Oripando', la seva nova proposta musical. El cantaor flamenc es va buidar emocionalment amb Antonio Orozco per tal de transmetre les emocions del seu recorregut vital de la forma més fidedigna.

D'aquesta catarsi conjunta n'ha sortit un dels treballs més autèntics d'aquest mestre del flamenc. 'El Oripandó' és una paraula en caló que no té una traducció exacta, és una actitud vital, com un ressorgiment que culmina amb la sortida del sol.

'El Oripandó' és el vintè àlbum en la carrera de José Mercé. L'obra, així és com prefereix anomenar-la Mercé, va sortir el 4 de març i farà gira per tota Espanya. A casa nostra el podrem veure el pròxim 1 de juny al Palau de la Música de Barcelona, dins de la gira de 'El Oripandó'.

José Mercé, quan el talent no té límits estilístics

En aquest cas no només s'ha rodejat de la companyia d'un bon amic com és Orozco, sinó que també hi col·laboren grans només de la música com Pablo López, la Mala Rodríguez o Tomatito. Amb aquest darrer són moltes les vegades que han col·laborat plegats.

Atención Obras - José Mercé y Tomatito

Sense perdre mai la seva essència flamenca, José Mercé s'atreveix amb tot, i no fa estranys a l'hora de sumar el seu talent al d'altres artistes, per molt diferenciats que siguin els seus gèneres. El cantaor ja es va animar a ajuntar el seu art al de Joaquín Sabina amb un disc anterior, 'Doy la cara', i no és estrany veure'l en programes de televisió cantant amb músics amb qui a primera vista poden semblar una combinació molt eclèctica.

Ese programa - Zahara versiona junto a José Mercé, 'Al alba'

I és que quan la matèria primera és bona qualsevol combinació funciona. L'art de José Mercé és incommensurable i el seu "duende" encara sura pel plató de 'Punts de vista'.