Enlaces accesibilidad
L'entrevista

González Laya: "Entre potències nuclears la guerra no la guanya ningú"

  • La exministra d'Exteriors afirma que una guerra entre potències nuclears "no la guanya ningú"
  • Arancha González Laya: "No ens queda altra que imposar el màxim dolor a Putin"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per

La degana de la PSIA Sciences Po i exministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, considera que la guerra d'Ucraïna no es pot guanyar militarment "una guerra entre potències nuclears no la guanya ningú". En una entrevista al 'Cafè d'idees', González Laya diu que l'única opció són les sancions econòmiques contra Putin "i els seus amics" i destaca que la Unió Europea ha respost de manera unida i que Putin no ho esperava: "Ara no ens queda altra que imposar el màxim de dolor a Putin".

"Putin ja ha perdut aquesta guerra"

Sobre l'atac a Ucraïna liderat per Putin, Gonzalez Laya assenyala que els ucraïnesos rebutgen el projecte del president de Rússia, Vladímir Putin, inclús dins de la mateixa Rússia: "Putin ja ha perdut aquesta guerra. No és només un conjunt d'actuacions militars".

Afegeix que si Putin vol "posar sobre la taula" alguna qüestió, descarta que amb aquest atac sigui és la manera: "No pot ser acceptable per a una democràcia que s'utilitzin pretextos per envair un país".

"Les sancions poden influir a la ciutadania russa"

L'exministra d'Afers Exteriors critica les "mentides" del president rus amb el conflicte d'Ucraïna: "Putin ha estat mentint des del principi". Sobre les sancions econòmiques imposades a Rússia, considera que tindran un impacte sobre la ciutadania russa qui dirigir el seu malestar contra "qui l'ha causat que és el seu president".

González Laya ha admès que la Unió Europea ha comès un "error" de càlcul per no haver accelerat la transició energètica i tenir dependència russa.

"El que veiem a Ucraïna és gent fugint d'una guerra cruenta"

Sobre els ucraïnesos que fugen del seu pais, Arancha González Laya defensa que "Europa s'ha de mostrar ferma i solidària amb les situacions d'injustícia". En aquesta línia, afirma que Espanya és un país que acull refugiats, però els diferencia dels immigrants, pels que, diu, "hi ha normes", en referència a l'entrada d'immigrants per la tanca de Melilla: "A Ucraïna hi ha gent que fuig d'una guerra cruenta que es desenvolupa de la nit al dia".

L'exministra afegeix que les imatges d'Ucraïna li recorden els refugiats de la guerra d'Afganistan i que hi ha un gran sentiment d'injustícia i veu en corredor humanitari per acollir refugiats "una esperança".