Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Natàlia Garriga: "La sentència no té res a veure amb la realitat"

  • La consellera de Cultura reconeix que li agradaria que entressin tots els grups polítics al Pacte Nacional per la Llengua
  • Natàlia Garriga: "Quan parlem amb Iceta de cultura, és molt més senzill"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Natàlia Garriga: "La sentència no té res a veure amb la realitat"

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, diu que no hi ha una diferència en relació amb l'ús del català i el castellà a les aules segons el que indica l'informe del Pacte Nacional per la Llengua presentat aquest dimarts: "La llengua no va de percentatge, va de resultats". En una entrevista al 'Cafè d'idees', Garriga assegura que la sentència que obliga a impartir un 25% de castellà, s'allunya de la realitat: "El que s'està dient amb la sentència no té res a veure amb la realitat del país".

El resultat de l'informe també destaca que la llengua no està en perill perquè hi ha transmissió intergeneracional del català.

"Qualsevol pot entrar en qualsevol moment al Pacte per la Llengua"

Amb relació a la taula pel Pacte Nacional per la Llengua, Natàlia Garriga demana que s'hi incorporin tots els partits, que està a la fase inicial i ara comença un procés participatiu i que poden entrar en qualsevol moment.

Garriga aposta pel diàleg i incloure tothom com "la gent" que hi ha sigut "sempre" i creu que caldria escoltar la posició dels partits que no hi són "per poder-la fer de tots". En aquesta línia, la cap de cultura de la Generalitat recorda que el Partit Popular sí que en formava part als anys vuitanta.

Garriga diu que els propers passos seran doblar al català produccions que van directament a plataformes com Netflix, HBO o Disney.

"La sensibilitat amb Iceta és molt més alta"

Natàlia Garriga també s'ha referit a la interlocució que hi ha ara entre el Govern central i el català, i ha valorat positivament el diàleg existent amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta o amb el d'Universitats, Joan Subirats: "Quan parlem amb Iceta de cultura, és molt més senzill".

"Ciutadans va generar una crispació que no hi era"

La consellera de Cultura diu que els inicis del partit Ciutadans era contra el català i contra l'ús del català: "Hi ha un partit que va néixer per anul·lar la llengua catalana". Garriga diu que l'entrada de Ciutadans a la política catalana "va generar una crispació que no hi era".

"Hem de ser moltes més persones que el 52%"

Natàlia Garriga defensa l'estratègia d'ERC i demana sumar més independentistes i estar més preparats abans de pensar en un nou U d'octubre: "L'embat de l'Estat no ens l'esperàvem, aquesta repressió tan forta". Garriga diu que com independentista espera ser més i més forts i cohesionats: "Hem de ser moltes més persones que el 52%".

La consellera de Cultura, està imputada per haver organitzat l'u d'octubre, recorda que va ser molt complicada la seva detenció el 20 de setembre del 2017: "No sé com acabarà, No he comès cap delicte. L'organització d'un referèndum no és un delicte".