Enlaces accesibilidad
L'entrevista

José Luis Escrivá : "Plantejarem un ERTE sectorial a les agències de viatges"

  • El ministre de Seguretat Social i Migracions assegura que la reforma de les cotitzacions dels treballadors autònoms serà neutre
  • Escrivá diu que les pensions estan assegurades: "Tenim un sistema de pensions molt sòlid"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Escrivá: "Plantejarem un ERTE sectorial a les agències de viatges"

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, avança que plantejaran desplegar un ERTE sectorial per a les agències de viatges. D'aquesta manera, és la primera vegada en aplicar aquest mecanisme de la reforma laboral tal com ha dit en una entrevista al 'Cafè d'idees': "Es donen ajudes a canvi que els treballadors es vagin formant".

"Dos de cada tres autònoms cotitzarà menys"

Amb relació a la reforma de les quotes dels treballadors autònoms, el ministre nega que els qui més guanyen, passin a pagar una quota més baixa, i els que menys guanyen, una de més alta i ha destacat que la proposta és "extraordinàriament equitativa".

A més, ha qualificat de "soroll" les crítiques del portaveu de Podemos al Congrés, Pablo Echenique, sobre les noves quotes: "Em quedo amb que Díaz va posar en valor la feina". D'aquesta manera, el ministre ha subratllat que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, "va valorar" la feina que s'està fent per negociar amb ells i ha lamentat que es tendeixi a "magnificar". Escrivá ha dit que "ja està acostumat a aquests sorolls" i que "després no tenen recorregut".

Veus de la formació lila han reclamat la retirada de l'última proposta de quotes -que augmenta la mínima i redueix la màxima- que el titular de Seguretat Social ha plantejat als agents socials perquè la veuen "inassumible". Escrivá ha argumentat que són "petits ajustaments" i que dos de cada tres autònoms cotitzaran menys així com tres de cada quatre treballadors per compte propi que tinguin menys de 30 anys.

Escrivá ha descartat que la proposta tingui un afany recaptatori i ha remarcat que el que està fent és posar un sistema que té un "un consens molt gran" en canviar-ho i que cotitzin com els assalariats. El ministre diu que el resultat serà neutre: "Dos de cada tres autònoms cotitzarà menys".

"Tenim un sistema de pensions molt sòlid"

José Luis Escrivá, assegura que els treballadors podran cobrar les pensions adients: "El gruix dels pensionistes tindran pensions com les esperades". El ministre assenyala que el govern de l'Estat ha assegurat el poder adquisitiu dels pensionistes i ha equilibrat les finances de la Seguretat Social. El ministre ha recordat que des de l'1 de gener es pot treballar a Espanya més enllà de l'edat ordinària de jubilació voluntàriament i es rebrà un "premi" perquè ajuda a reforçar el sistema.

"Catalunya no està en decadència econòmica"

Escrivá nega que Catalunya estigui en decadència econòmica: "S'està recuperant de la pandèmia com la resta d'Espanya, molt bé". El ministre diu que l'economia catalana té un comportament mitjà en el creixement econòmic "amb molt dinamisme i en la creació d'ocupació".