Enlaces accesibilidad
Setmana canviant

De les calamarsades de dilluns a un divendres que serà 100% primaveral

  • Dilluns vam tenir fortes calamarsades en algunes comarques. A què respon aquest tipus de fenòmens?
  • Ara la neu al Pirineu i les fortes ventades prenen el protagonisme, a l'espera d'una entrada càlida per divendres

Per

Calamarsada a Torelló, Josep Soldevila
Calamarsada a Torelló, Josep Soldevila

El canvi de temps de les últimes hores ha estat sobtat però intens en algunes comarques. Després dels ruixats febles del cap de setmana i del front d'ahir a la matinda, va entrar molt aire fred en altura (-30 ºC a 5.500 metres). Aquest va afavorir la notable inestabilitat de dilluns a la tarda. A les comarques del nord-est es va sumar un altre ingredient com és la convergència de vent, uns corrents ascendents que van fer crèixer nuvolades convectives.

El resultat van ser forts aiguats, intensos però de curta durada que van deixar entre 5 i 15 litres per metre quadrat. En molts casos van anar acompanyats d'aparell elèctric i de fortes calamarsades al Ripollès, Osona, la Selva o l'Alt Maresme, desancadenant greus incidents en la xarxa viària.

Les ventades prenen protagonisme

Aquest matí de dimarts ha arrencat amb boires de l’altiplà central, denses i en alguns casos gebradores. Boires als llocs on ahir a la tarda van haver-hi ruixats. En alguns indrents encara hi havia restes de la calamarsada d’ahir. Aquest matí també han estat protagonistes les fortes ventades a les comarques del sud. Mestral i Tramuntana que bufen entre 70 i 100 km/h al Camp de Tarragona, a l’Ebre, al Pirineu i a l’Empordà.

Ratxes de vent (km/h) aquest dimarts 15 de febrer RTVE Catalunya

Nevades febles al Pirineu

A més, la neu ha continuat caient de forma feble a totes les cotes de la cara nord al Pirineu. Entre ahir i avui s’acumulen gruixos de 5 a 15 cm a cotes altes.

Gruix de neu nova en cm (14 i 15 de febrer) RTVE Catalunya

Tarda amb vent i neu a la baixa

De moment, aquesta tarda continuarà nevant a la cara nord del Pirineu i a la resta tindrem el sol emblanquinat de núvols alts i mitjans. Vent del nord que fins a mitja tarda continuarà bufant fort i després anirà afluixant. Les temperatures es queden per sota dels 10º al Pirineu, i entre 15 i 19º a la resta, tot i que amb el vent la sensació serà de fredor.

Dimecres canviant i encara ventós

Demà, passa una petit front pel Pirineu, per tant hi continuarà nevant i la cota rondarà els 1500 metres. A la resta serà matí de sol emblanquinat pel pas de núvols alts i mitjans i una tarda de sol arreu. El vent girarà a sud. De matinada pugen les mínimes i tret de glaçades febles al Pirineu a la resta rondaran entre 5 i 10 ºC. Les màximes també seran més atles i en general rondaran entre 15 i 20ºC. L’ambient serà altra vegada primaveral.

Nou tast primaveral abans del cap de setmana

Demà el vent girarà a component sud, i aquest canvi de direcció juntament amb la tornada de l’anticicló afavoriran la retirada de l’aire fred i l’arribada d’una massa càlida del nord d’Àfrica que ens portarà un ambient primaveral fins divendres. Una bonança que s'acabarà al cap de setmana amb l'arribada de nous fronts i la entrada d'aire més fred. En definitiva, si els pronòstics s'acaben complint haurà estat una setmana ben canviant.

El pròxim divendres, les màximes tocaran sostre amb 23 ºC a Lleida i 25 ºC a Girona.  A la costa, un mar més fred i la formació de boires costaneres, frenarà els termòmetres per sota dels 20º C.

Evolució de les temperatures aquesta setmana RTVE Catalunya

La clatellada de les temperatures serà notable entre divendres i dissabte. En algunes poblacions les màximes baixaran més de 12 graus. Un tipus de temps canviant que respon molt bé a alguns refranys com "febrer nou cares té" o "el febrer és traïdor, borrascós i glaçador".

Temperatures màximes previstes pel divendres 18 de febrer RTVE Catalunya

Temperatures màximes previstes pel dissabte 19 de febrer RTVE Catalunya