Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Alejandro Palomas: "Ho faig per la gent que pateix"

  • L'escriptor reconeix que es penedeix d'esperar que la seva mare fos morta per explicar públicament el seu cas
  • Alejandro Palomas explica que va escriure 'Un país amb el teu nom' per a la seva mare
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Alejandro Palomas: "Ho faig per la gent que pateix"

L'escriptor Alejandro Palomas reconeix la seva por que els abusos a l'Església quedi en actualitat i res més: "Serà difícil que tinguem una altra oportunitat com aquesta". En una entrevista amb Gemma Nierga al 'Cafè d'Idees', l'escriptor diu que hi ha països en els quals l'església encara té molt poder i continuen els abusos, i no té clar que s'hagin acabat a Catalunya: "Un cop ho dius ja està, però jo estic fent un procés de sobreexposició, ja no ho faig per mi, ho faig per la gent que està patint i molt".

"Heu d'escoltar el silenci del nen"

Alejandro Palomas explica la seva experiència i la importància de saber escoltar als infants que pateixen abusos, i dona la clau als silencis: "Quan un nen calla, està parlant. Heu d'escoltar el silenci del nen. No espereu que un nen vingui i us digui: em fan això".

Palomas ha recordat el moment en què li va explicar a la seva mare que era víctima d'abusos per part d'un religiós, l''hermano' Linares: "Moltes vegades no parlem per no fer mal a la família. Tens por i angoixa".

L'escriptor creu que encara es faran públics més casos a la Salle Montcada, on va anar a exercir el religiós després de ser apartat de la Salle Premià de Mar.

"L'Església ha de ser imputada"

Palomas ha expressat els seus dubtes de què l'Església formi part de la comissió d'investigació dels abusos argumentant que mai una associació de dones maltractades investigarien maltractaments amb els agressors: "L'Església ha de ser imputada. Ha de ser la causant d'aquesta comissió. Em sembla de bojos".

Alejandro Palomas creu que l'acabat de nomenar Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, no està inhabilitat per liderar la comissió dels abusos a l'Església, tot i el seu passat religiós, però ho veu difícil: "Ell té un passat i ja estan jugant amb això".

"M'agradaria tenir la meva mare aquí. La necessito"

Palomas ha confessat durant l'entrevista que es penedeix d'haver esperat que la seva mare fos morta per explicar públicament el seu cas: "Me'n penedeixo molt, no ho havia explicat fins ara".

Ha admès que la seva mare hauria estat un gran suport durant les últimes setmanes en què ha assumit una gran pressió: "Estic molt cansat. La necessitaria molt. Estaria superfeliç. La necessito". Confessa que li agradaria "tenir-la aquí" la seva mare, potser "sense dir res, només abraçant-se".

L'escriptor explica que va escriure 'Un país amb el teu nom' per a la seva mare, però va morir poc abans que l'acabés.