Enlaces accesibilidad
25 anys

Saber y Ganar: el concurs que bat tots els rècords

Noticia Saber y Ganar 
  • Saber y Ganar compleix 25 anys, un quart de segle arribant cada dia a l'hora de la sobretaula a casa de milions d'espectadors fidels
  • El ritme del programa, el fet de poder aprendre, relaxar-nos davant el televisor i compartir l'experiència n'han fet un èxit inigualable
  • Felicitem a tot l'equip dels programa i els desitgem molts èxits i continuïtat: aixequem les copes per un espai que representa la televisió pública de qualitat

Per
Jordi Hurtado ha faltat molt poques vegades a la cita: és el presentador de Saber y Ganar des de l'estrena del concurs
Jordi Hurtado ha faltat molt poques vegades a la cita: és el presentador de Saber y Ganar des de l'estrena del concurs

Un gran 25 amb purpurina i pampallugues presideix el plató de Saber i Ganar. És un èxit inesperat per a tothom que aquest programa s'hagi convertit en el més veterà dels concursos de la televisió. Arriba a un quart de segle a la mateixa cadena, amb el mateix presentador i el mateix director. Tot un rècord!

Aquest 18 de febrer és l'aniversari del programa i per això la vigília, aquest dijous 17, tenim programació especial d'aniversari a La 2 y a la plataforma en obert i gratuïta RTVE Play. una programació especial per celebrar-ho: a les 22h, l'especial 25 anys i seguidament, l'emissió del primer programa, el del dia 17 de febrer del 1997 i per acabar, l'emissió del programa 6.000.

Els grans protagonistes del concurs: els espectadors

El concurs Saber y Ganar agrada a gent de totes les edats. Les proves les poden seguir i fer de casa petits i grans, perquè poden ser més o menys difícils de contestar, però la mecànica és senzilla i s'apren de seguida. A més el ritme és tranquil i poques vegades es juga contra rellotge. És un espai que arriba a casa també a una hora que no vol presses: la sobretaula. Hem trobat una família en què tres generacions gaudeixen cada dia del concurs.

Saber y Ganar acompanya famílies i generacions

I com es fa Saber y Ganar?

La televisió cada cop té menys secrets pels teleespectadors, però a tots ens agrada veure com es prepara un programa, què hi ha darrere les càmeres... Hem passat unes hores amb l'equip del Saber y Ganar per explicar en uns segons com funciona tot perquè el concurs s'emeti cada dia.

Com és que ens agraden tant els concursos de la tele?

Vivim en un moment de la història en què els concursos de televisió són el més vist a la televisió. Són tan dolents els altres programes? És que ens agrada pensar, des de la comoditat del nostre sofà, que nosaltres ho podem fer millor? Potser és que ens posem a prova o que admirem els que saben molt de moltes coses.

Encertar les respostes ens dona autoestima. Fallar-les ens ajuda a aprendre. Seguir un espai com Saber y Ganar ens aporta una estona de tranquil·litat pel ritme del concurs, perquè la mecànica no varia gaire però sempre pot saltar la sorpresa.

Els concursos també ens permeten establir una conversa amb les persones que ens acompanyen, un diàleg sobre les preguntes, les possibles respostes, els resultats. Els espectadors que s'enganxen a un concurs té preferència per un participant o altre, es preocupa per com li va, si deixa de veure el programa uns dies potser el tornarà a mirar per assabentar-se de què ha passat.

Com sabem, també els premis importants pugen l'audiència. Els de Saber y Ganar sempre han estat moderats. I al programa sempre es parla de punts, no pas de diners. Tothom sap exactament de què es tracta.

Amb l'arribada de d'internet a totes les llars, els que es perden el concurs a la seva hora habitual a la tele el veuen a la plataforma en obert i gratuïta RTVE Play. És un dels espais més demandats.

La història en imatges de Saber y Ganar

anterior siguiente
8 Fotos 1 / 8 ver a toda pantalla
  • L'equip bufa les espelmes dels 20 anys: Àngels Peñarroya, Pilar Vázquez, Jordi Hurtado i Juanjo Cardenal

    L'equip bufa les espelmes dels 20 anys: Àngels Peñarroya, Pilar Vázquez, Jordi Hurtado i Juanjo Cardenal

  • El presentador Jordi Hurtado a la sèrie de RTVE 'El Ministerio del Tiempo'

    El presentador Jordi Hurtado a la sèrie de RTVE 'El Ministerio del Tiempo'

Els factòtums de Saber y Ganar

A Saber y Ganar, el ritme no és trepidant com a l'anterior concurs de La 2, Si lo sé no vengo. El seu creador Sergi Schaaff ha conseguit fer història de la televisió perquè Saber y Ganar arriba a la fita sorprenent d'un quart de segle en emissió.

Schaaff és un enorme professional de la televisió que ha treballat en tots els gèneres: informatius, dramàtics, reportatges, entrevistes... Ha sabut entendre el mitjà des del seu naixement i ha entretingut l'espectador, n'ha captat l'atenció i l'ha fet seguidor habitual de programes més o més llargs en el temps.

Jordi Hurtado ha aguantat molts acudits sobre la seva immortalitat. N'ha fet anuncis com un relacionat amb la sèrie El Ministerio del Tiempo, però el que va viure molt malament va ser quan el 2009 es van fer bromes sobre que era mort i havia deixat programes enregistrats. La seva mare encara vivia i ell ho va parar en sec.

En canvi, hi ha situacions divertides sobre aquest tema que fan gràcia a tothom, fins i tot al mateix Hurtado. Aquesta anècdota és d'un altre concurs de RTVE, El Cazador.

La pregunta sobre Jordi Hurtado a El Cazador, l'altre concurs de TVE

En la celebració dels 25 anys trobem també una altre motiu d'alegria: es reincorpora al programa Pilar Vázquez, que ha estat un temps sense fer la seva secció de preguntes. Avui la veurem en aquesta celebració que com tots fa tant de temps que preparava amb especial il·lusió, ja que hi treballa també des dels inicis. Des d'avui mateix es reincorpora amb normalitat.

A Juanjo Cardenal li hem dit adeu enguany, que s'ha jubilat, i al seu lloc ha arribat l'Elisenda Roca. Un canvi que ens permet escoltar una veu de dona a cada edició, amb una vocalització tan fina i una seguretat en la lectura a l'alçada del seu predecessor tan experimentat. Ells també aixequen la copa amb nosaltres per la continuïtat d'aquest espai de verdadera televisió pública.

Juanjo Cardenal i Elisenda Roca van viure un dia molt emotiu amb el traspàs de funcions

Juanjo Cardenal i Elisenda Roca van viure un dia molt emotiu amb el traspàs de funcions rtve

A ells, els més coneguts, hem d'afegir els guionistes i tot l'equip tècnic i artístic de TVE Catalunya. Espectadors,equip del programa i concursants que sovint Jordi Hurtado anomena 'la gran família de Saber y Ganar'. Fins ara han passat 3.000 participants, se n'han emès més de 6.000 edicions diàries i 942 de cap de setmana. Un programa que continua batent rècords. A tots, moltes felicitats i enhorabona per tantes hores d'entreteniment i tot el que aprenem cada dia amb Saber y Ganar!