Enlaces accesibilidad
Salari mínim

Quin impacte tindrà la pujada del SMI a 1000 ¿?

Per
La Moncloa acorda apujar el salari mínim a mil euros mensuals

La Moncloa tira pel dret i apuja el salari mínim interprofessional fins als 1.000 euros, 35 més que ara, després d'una negociació rècord de només una setmana. La mesura, que beneficiarà 1,8 milions de treballadors a tot l’Estat, no ha estat consensuada amb la patronal. La CEOE ho considera “inassumible” i fora de tota “lògica econòmica”. A Catalunya, també ho ha rebutjat Foment del Treball. En canvi, Pimec adverteix que el Govern haurà de ser “corresponsable” amb “dotacions pressupostàries” per frenar el seu impacte sobre la competitivitat.

El perfil: dona, temporal, de 16 a 34 anys

Els sindicats, amb qui la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha presentat l'acord parlen d’una pujada “moderada” de només el 3,6% amb relació a una inflació que està per sobre del 6%. Creuen que la mesura beneficiarà sobretot a les dones, joves i el sector dels serveis i l’agricultura. A més, segons el secretari general de l’UGT, Josep Maria Àlvarez, no només tindrà impacte en els salaris més baixos sinó que també prop d’un milió de treballadors poden veure revisada les seves remuneracions a través de la negociació dels convenis col·lectius.

També el secretari general de l'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha demanat a Foment del Treball i Pimec "que s'aclareixin" sobre la pujada. Els ha recordat les recents declaracions reconeixent la "necessitat d'apujar els salaris". "Demanen que s'apugin, i quan es fa estan en contra", ha afegit Ros en una roda de premsa juntament amb la presidenta balear, Francina Armengol, a Barcelona.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo ha concretat que el perfil que es beneficiarà és el d'una "dona d'entre 16 i 34 anys, amb contracte temporal i treballadora del sector agrari o dels serveis". Sordo ha insistit que l'experiència dels darrers 5 anys permet afirmar que "la pujada de l'SMI destrueixi ocupació a Espanya".

Pimec estima que es perdran 3.000 llocs de feina

En canvi, la patronal insisteix que a vuit comunitats autònomes l’SMI ja està per sobre del 60 € del salari mig, que era l’objectiu que s’ha marcat el Govern per aquesta legislatura. A Catalunya, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha advertit que la competitivitat “està en negatiu”. En aquest sentit, tot i que defensa la pujada dels sous per fer front a la inflació, ha recordat que ha d’anar acompanyat de la corresponsabilitat de totes les parts, amb dotacions pressupostàries” que frenin l’impacte en l’economia.

Josep Ginesta: "Estem en productivitat negativa"

Ginesta ha recordat que des de 2016 s’haurà incrementat el salari mínim en un 52% i estima que podria tenir un impacte “relatiu” amb la pèrdua del 0,1% de llocs de feina, entre 3.000 i 4.000, a Catalunya. Per Ginesta, hi haurà sectors especialment afectats perquè els resultarà difícil fer front a l’increment de costos com ja ha passat amb les entitats socials. També la catedràtica d'economia de la UB, Montserrat Guillén, apunta precisament, a TVE a Catalunya, que segurament les pimes "que ara mateix ja estan molt tensades" seran les que més ho notaran.

Cap als 1.100 euros al mes

Espanya és el setè país de la UE amb el salari més alt. Fins ara, era de 965 euros, la meitat que al primer de la llista, Luxemburg. El Govern busca amb aquesta pujada complir la recomanació europea, que demana que superi el 60% del salari mitjà a tot l’Estat. Això implica que hauria de superar els 1.100 i per tant la pujada encara hauria de ser més important l'any vinent.