Enlaces accesibilidad
Parlament

Pau Juvillà es queda sense l'escó

  • El BOPC publica la baixa de Juvillà com a parlamentari el mateix dia que expira el termini de la JEC
  • La presidenta del Parlament rebutja la delegació del vot per evitar un "conflicte d'interessos"
  • ERC, JxCat i els comuns aproven preservar l’escó del diputat de la CUP

Per
El diputado de la CUP Pau Juvillà
El diputat de la CUP, Pau Juvillà

El mateix dia que es compleix el termini donat per la Junta Electoral Central, la retirada de l'acta de diputat de Pau Juvillà ja és un fet. El BOPC ha publicat aquest divendres la baixa com a parlamentari. Aquest dijous la web de la Cambra ja havia actualitzat la informació donant-lo de baixa, amb data 28 de gener, de totes les comissions de les quals formava part. Poc abans de la modificació de la pàgina, transcendia que la secretària general de la cambra, Esther Andreu, havia activat "per imperatiu legal" els mecanismes per nomenar la substituta de Juvillà, en compliment de l'acord de la JEC.

I això que el ple del Parlament havia acabat aprovant el dictamen de la Comissió de l’Estatut del Diputats que defensa que preservi l’escó, sempre que no es comprometi els funcionaris de la Cambra. Ara bé, la votació ha quedat marcada per la decisió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, l’inici del ple extraordinari de rebutjar la delegació del vot del mateix diputat anticapitalista.

Una situació que els cupaires han interpretat com la suspensió dels drets del secretari tercer de la Mesa, per la qual cosa han decidit no votar al ple. Sí que hi han donat suport, en canvi, ERC, JxCat i els comuns, sumant 73 vots, pels 53 en contra de la resta de grups.

Votació contaminada

Borràs ha explicat que no ha acceptat la delegació del vot de Juvillà perquè podria suposar un “conflicte d’interessos” i, per tant, comprometre el resultat de la votació. Borràs s’ha referit així a l’article 16.1 del reglament de la Cambra per argumentar que com l'únic punt de la sessió és la votació sobre els drets del diputat cupaire és imprescindible que la votació "no quedi contaminada”.

La CUP decideix no votar

Els anticapitalistes havien presentat la petició de delegació de vot, ja que l'hemicicle té un aforament limitat al 50% a causa de la pandèmia. En no ser atesa la petició, la portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, ha acusat Borràs d’incomplir l’acord per mantenir els drets de Juvillà com a diputat. “La veritat és que s’han suspès la seva condició de diputat. Per aquest motiu no votarem a la votació d’ara”, ha espetat davant la Cambra.

Malgrat el vot a favor, el portaveu de En Comú-Podem, David Cid, ha qualificat de "desobediència ficció" i d'operacions de "màgia borràs" l'estratègia adoptada per Borràs, a l'hora de fer front a la retirada de l'escó de Juvillà. Pels comuns s'ha acabat imposant la via Torrent i la presidenta del Parlament s'ha vist superada per"un torrent de realitat".