Enlaces accesibilidad
Parlament

Aragonès: "Sí el territori no ho vol, no hi haurà Jocs"

Per
Aragonès diu que el territori decidirà la candidatura dels JJOO

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, insisteix a consultar abans el territori i analitzar tècnicament la viabilitat de les infraestructures per celebrar els Jocs Olímpics d’Hivern abans de decidir si aposta per una candidatura conjunta amb l’Aragó. De fet, Aragonès ha estat molt clar advertint que “si el territori no ho vol, no hi haurà Jocs”. Ara bé, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ja ha deixat clar que Catalunya seria, en tot cas, qui encapçali el projecte.

Cs, Aragó i el COI pressionen

Salva així les pressions, aquest mateix dimecres, també des de Ciutadans al Parlament, abans de reunir-se amb el president aragonès, Javier Lamban, divendres vinent a Balaguer.

Aragonès ha explicat que la proposta dels JJOO ha de partir d'uns criteris bàsics en matèria de sostenibilitat, a “no fer inversions en equipaments que després poden quedar en desús”. També ha advertit que treballen en “una proposta de caràcter tècnic” que visualitzi possibles espais on desenvolupar les proves.

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, li ha retret que “no vol presentar una candidatura en peus d’igualtat amb Aragó” i això envia “un missatge de supèrbia del nacionalisme i menyspreu a la resta de comunitats”.

La consellera de Presidència del govern aragonès, Mayte Perez, ha insistit també aquest mateix dimecres des de Saragossa que només hi haurà una candidatura als Jocs del 2030 “en igualtat de condicions”. També el Comitè Olímpic Espanyol apuntava aquest dimarts a “la unitat” perquè prosperi la candidatura. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s'ha reunit precisament amb el president del COE, Alejandro Blanco, advertint que és Catalunya qui ha d'encapçalar la candidatura. Blanco ja es va reunir aquest dimarts amb Lamban.

Comuns i CUP en contra

En canvi, la CUP i els comuns retreuen al Govern la seva aposta. Durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, la presidenta de En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha acusat Aragonès de fer “xantatge” al Pirineu català amb un “o això o res”.

La diputada dels anticapitalistes, Dolors Sabater, també ha retret l’aposta per un projecte en plena crisi climàtica i alerta dels interessos especulatius dels grans promotors immobiliaris i del turisme de masses que s’amaguen al darrere. Ha preguntat al president si ho fa per “acontentar l’Estat”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control al Parlament

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control al Parlament

El president de la Generalitat ha replicat que ha escoltat “una majoria” d'alcaldes del Pirineu que reclamen aprofitar aquesta oportunitat i recordava que el mateix Parlament va aprovar la celebració de la consulta. En aquest sentit, ha negat el Govern “vinculi el futur del Pirineu als Jocs Olímpics d’Hivern”.