Enlaces accesibilidad
Ocupació

L'atur baixa per novè mes consecutiu a Catalunya

Per
L'inici de la campanya de Nadal impulsa l'ocupació a Catalunya

L’atur continua reduint-se a Catalunya i al novembre va caure per novè mes consecutiu. Les contractacions relacionades amb la campanya de Nadal van facilitar que 8.138 persones deixessin d'estar registrades a les llistes d'aturats del Servei d'Ocupació de Catalunya, un 2,15% més que a l’octubre.

Les dades evidencien un notable canvi en l’atur en comparació a l’any passat. Ara hi ha 369.822 catalans desocupats, un 23,72% menys que el novembre del 2020, en el que és la reducció més gran de la història. També és la dada absoluta més baixa des del 2008. Aquest canvi notori entre el novembre del 2020 i el d'enguany també s'explica per la progressiva recuperació de l'activitat després de les restriccions per combatre la segona onada de la pandèmia.

Els preparatius per la campanya de Nadal han contribuït a registrar un descens de l’atur també en l’àmbit estatal. L’atur ha baixat en 74.381 persones, 668.625 aturats menys respecte a les xifres de fa un any. Aquest ha estat el descens més important en la sèrie històrica (des del 1996) en el mes de novembre.

14.765 nous afiliats a la Seguretat Social

D'altra banda, la Seguretat Social a Catalunya ha guanyat una mitjana de 14.765 cotitzants en el millor mes de novembre de la sèrie històrica. Suposa un increment del 0,43% respecte a l’octubre. D'aquesta manera el nombre de persones ocupades a Catalunya creix fins a uns inèdits 3.514.504 cotitzants consolidant la tendència positiva dels darrers mesos.

En l’àmbit estatal, durant el novembre s'han sumat 61.768 cotitzants de mitjana respecte al mes d’octubre, un increment del 0,31%. La reactivació de l'economia ha ajudat a arribar als 19.752.358 cotitzants al conjunt de l'Estat, un nou record de la sèrie històrica.

Barcelona lidera la caiguda de l'atur

La província de Barcelona ha concentrat la reducció més gran del nombre d'aturats, amb una caiguda de 7.518 persones. Lluny d'aquesta xifra es troba la província de Lleida, on l'atur ha baixat en 438 persones, seguida de Girona amb 194 aturats menys. Tarragona ha estat l’única província de Catalunya que ha registrat un lleuger increment de l'atur, 12 persones.

Catalunya suma 8.138 treballadors al novembre

Catalunya suma 8.138 treballadors al novembre RTVE.es

L’atur baixa en tots els sectors

En la mateixa línia que els darrers mesos, el sector dels serveis ha estat el gran protagonista del descens de l'atur, ha concentrat un 73% del descens de desocupats, seguit de lluny per la indústria, amb 954 aturats menys, la construcció i l'agricultura. La recuperació econòmica, no només s'ha notat en aquests sectors, ja que s'ha produït un descens de l'atur en tots els sectors.

En el col·lectiu dels treballadors estrangers hi ha 73.357 persones desocupades. Només un 1% menys que el mes anterior, però un 33,7% menys en comparació amb els índexs de l'any anterior.

El Govern espera que el descens de l'atur "es continuï consolidant"

Les dades de l'atur s'han valorat amb "molt optimisme" des del Govern. El secretari general de Treball, Enric Vinaixa, ha celebrat que l’ocupació s'acosti a nivells del 2019 i espera que la dinàmica de reducció de l'atur "es continuï consolidant" durant el 2022. Ha emfatitzat també que hi ha la meitat de joves a l'atur en comparació amb el novembre de 2020.

D'altra banda, Vinaixa ha admès que hi ha problemàtiques estructurals en el mercat laboral. La bretxa de gènere o l'atur prolongat en les persones majors de 45 anys preocupen al Govern.

El Govern català valora "molt positivament" la reducció de l'atur | Climent Sabater

La UGT es mostra preocupada per la precarietat laboral

El sindicat ha assegurat en un comunicat que l’ocupació està acostant-se als nivells d'abans de la pandèmia gràcies, en part, a l'impuls de campanyes com el "Black Friday" i Nadal. No obstant això, han advertit que "la precarietat laboral augmenta". Un 83% dels contractes signats durant el darrer mes són temporals.

La UGT ha exigit "impulsar les transformacions necessàries per desenvolupar un model laboral més just solidari i equilibrat". Han reclamat també l'increment de partides socials als pressupostos del Govern.