Enlaces accesibilidad
EPA

Catalunya lidera la recuperació de l'ocupació després de la pandèmia

Per
El món digital ofereix noves possibilitats als aturats de llarga durada

Catalunya segueix liderant la recuperació del mercat laboral en el conjunt de l’Estat després de sumar 63 mil ocupats més durant el tercer trimestre de l'any gràcies a la reactivació del turisme. I és que la represa de l’activitat pel relaxament de les restriccions ha permès crear fins a 155 mil llocs de feina (+4,68%) entre juliol i setembre segons l'Enquesta de Població Activa.

Catalunya recupera l'ocupació de 2008

La taxa d’atur torna a baixar del 11%

El balanç d’aquest tercer trimestre retalla en 80 mil els aturats que busquen feina a Catalunya. La reactivació econòmica permet, així reduir la taxa d’atur fins al 10,92%, un nivell similar al que hi havia al mateix període de 2019. En canvi el total de desocupats, 426.000 encara segueix per sobre del que hi havia a l’inici de la pandèmia.

Al conjunt d'Espanya, la taxa d’atur es manté en el 14,57% i el nombre d'assalariats va créixer de 360 mil persones. Se supera així la barrera dels 20 milions d'ocupats, xifra que no es registrava des de 2008. El nombre de persones a l'atur s'ha reduït en 127.000.

Millora més intensa de l’ocupació

Per Comunitats, Catalunya és la que més ocupats suma en l'últim trimestre, però també la que redueix més atur, seguida de les Balears, Castella i Lleó i Galícia. En percentatge, la xifra d'aturats a Catalunya es retalla un 10,84% en relació amb el trimestre anterior, tres vegades més que la del conjunt d'Espanya (- 3,59%).

Si comparem amb un any abans, Catalunya compta amb 79.900 menys persones en atur, la qual cosa suposa un 15,77% menys, pràcticament duplicant la caiguda de l'atur en el conjunt del mercat espanyol (- 8,23%).

Recuperació de l'economia després de la pandèmia

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha valorat positivament les dades de l’Enquesta de Població Activa: “Hi ha més població activa, més població ocupada i menys població aturada". Torrent ha destacat que "el motor de l’economia catalana ha arrencat de nou i ha agafat embranzida”. En aquest sentit, considera que les dades del tercer trimestre evidencien la “superació” de la situació “crítica” derivada de la pandèmia.

El món digital, alternativa pels aturats de llarga durada

Les dades positives de l’atur del tercer trimestre de l’EPA mantenen com a punt fosc les altes xifres de l'atur de llarga durada. A Catalunya hi ha més de 200.000 persones en aquesta situació i més d'un 23% dels apuntats a les llistes d'atur fa més de dos anys que busca feina. I les noves tecnologies poden oferir oportunitats laborals com demostra el cas de l’Alexa. Porta més de 2 anys a l'atur, però des de fa 3 setmanes es forma com a desenvolupadora web. Ho fa amb una vintena de companys més, tots, en risc d'exclusió social: aturats de llarga durada o acostumats a feines precàries.

Tot i la pandèmia el 2020 es van crear 14.000 llocs de treball nets gràcies a les noves tecnologies i durant la primera meitat de l’any s’han mantingut el creixement. Segons les dades de la Generalitat 25 empreses s'han compromès ja a incorporar10.000 professionals digitals a les seves plantilles en els pròxims 10 anys.