Enlaces accesibilidad
Parlament

Aragonès tanca un acord de pressupostos amb els comuns

  • ERC facilitarà els comptes de Barcelona a canvi de l'aval d'ECP al Parlament
  • JxCat qualifica l'acord de "fracàs de l'independentisme"
  • Els pressupostos superen el debat de les esmenes a la totalitat tot i el rebuig de la CUP

Per
L'acord de pressupostos amb els comuns sulfura JxCAT

El Govern salva "in extremis" el primer tràmit del debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos per l'any vinent al Parlament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat públicament que s'ha assolit un acord amb el grup parlamentari d'En Comú Podem. Un acord, que, entre d'altres, preveu que ERC faciliti els comptes de Barcelona.

Pere Aragones celebra l'acord amb la cup per aprovar les pressupostos

Durant la seva intervenció a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, el president català ha dit que espera que JxCat "estigui a l’altura" i no dificulti la tramitació d'uns comptes que ha confeccionat el conseller de la seva formació, Jaume Giró. Per Aragonès amb aquest acord "la majoria independentista es reforça amb les aportacions d'En Comú Podem".

Pere Aragonès salva el primer examen dels pressupostos | Laura Herrero

Albiach agraeix a ERC que hagi cedit

La líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, confirmava a mig matí la decisió de retirar l'esmena a la totalitat després d'haver tancat un preacord "per facilitar" la tramitació dels comptes i a partir d'aquí seguir negociant "millores" durant el mes vinent.

Albiach ha agraït a ERC que "s'hagi mogut" de la postura inicial, en clara relació al fet de retirar el veto als pressupostos de Barcelona.

Més enllà de valoracions, Albiach ha detallat alguns dels compromisos que han arrencat a ERC com l'augment de la inversió en polítiques d'habitatge fins als 1.000 milions d'euros; la inclusió de recursos per a promoure el psicòleg i el dentista públics; l'impuls del transport ferroviari mitjançant iniciatives com el "tren-tram" del Bages, el Camp de Tarragona i la Costa Brava, i l'augment de la partida del pacte nacional per la indústria fins als 76 milions.

Pere Aragonès i Jéssica Albiach escenifiquen l'acord de pressupostos al Parlament

Pere Aragonès i Jéssica Albiach escenifiquen l'acord de pressupostos al Parlament EFE

Els pressupostos de Barcelona com a moneda de canvi

El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha anunciat que el seu grup facilitarà l'aprovació dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona elaborat pel govern d'Ada Colau a canvi de l'aval dels comuns a la tramitació dels comptes de la Generalitat per a 2022.

En roda de premsa des del Parlament Maragall ha justificat el canvi de vot d'ERC, que es va oposar a l'aprovació inicial dels comptes barcelonins, per "responsabilitat" i en favor de "l’interès general del país". "La nostra postura continua sent la que va quedar reflectida en el vot de la setmana passada. Això és el que pensem i no ha canviat", ha subratllat el també diputat, que ha acusat els comuns d'haver usat l'Ajuntament de Barcelona com una peça de "negociació política".

Colau rebutja l'intercanvi de vots amb ERC pels pressupostos | Maite Boada

Junts ho considera "un fracàs de l'independentisme"

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha demanat "una reunió d'urgència, al més alt nivell" per analitzar l'abast de l'acord amb els comuns en el pacte d'investidura. Artadi ha parlat de "fracàs de l'independentisme" i ha avisat que ha de tenir conseqüències. Malgrat tot, la formació de Puigdemont avalarà el tràmit pressupostari després de justificar que l'acord "no altera els comptes del conseller Giró".

De fet, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i els consellers i conselleres de Junts han avisat, durant la reunió de l'Executiu, que l'acord amb els comuns per tirar endavant els pressupostos "trenca la majoria del 52%".

Durant la seva intervenció davant la Cambra, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha lamentat que finalment el desbloqueig dels comptes perquè no ha estat possible fer-ho amb el suport de la majoria de la investidura. Ara bé, advertia que l'acord amb els comuns no suposa "afeblir" les aspiracions independentistes.

El PSC considera la majoria de la investidura "trencada"

Ben al contrari, la portaveu del PSC, Alícia Romero, s'ha mostrat convençuda que el pacte amb els comuns "envia a la paperera de la història" la majoria de la investidura. Assegura que "el pacte agònic" amb els comuns obre un nou escenari polític.

JxCat va decidir desmarcar-se aquest diumenge de la negociació amb els comuns oberta pels seus socis d'ERC en el Govern, als quals va instar a fer un últim esforç per a tractar de convèncer a la CUP perquè retiri la seva esmena a la totalitat. La decisió de JxCat de desentendre's de la negociació in extremis amb els comuns, malgrat que havia estat el departament d'Economia dirigit per Jaume Giró el que havia preparat el document d'aproximació amb En Comú Podem, va sulfurar als republicans.

La CUP reclama tornar a l'horitzó de la independència

En aquest sentit, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha carregat durament contra el Govern atribuint la ruptura de les negociacions al fet que s'hagi decidit apostar pels macroprojectes especulatius i ha demanat a JxCat i ERC que no els utilitzi "per fer-se la traveta entre ells, com han fet tota la vida". Reguant també ha recordat a Pere Aragonès que no volen rebaixar l'acord d'investidura i que la legislatura també va de "tornar a posar la independència a l'horitzó".

El diputat de Vox al Parlament, Antonio Gallego, ha defensat l’esmena a la totalitat del seu grup assegurant que el projecte dels pressupostos de la Generalitat del 2022 de "document Frankenstein per satisfer els comunistes i antisistema". Considera que no afavoriran la recuperació econòmica a Catalunya.

El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha acusat En Comú Podem d’exercir de “salvadors dels partits independentistes” i ha lamentat que Catalunya estigui sotmesa “al dictat de la CUP.

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha acusat el Govern d'aplicar una "geometria impossible i absurda" per tirar endavant els pressupostos per al 2020. En aquest sentit ha advertit que els pressupostos busquen “el control social” de Catalunya.