Enlaces accesibilidad
Pressupostos

Ciutadans es prepara per recorrer al Consell de Garanties Estatutàries

  • Cs demana a la Mesa del Parlament que reconsideri l’admissió a tràmit dels pressupostos de la Generalitat per 2022.
  • La CUP prepara una triple votació per decidir sobre l’esmena a la totalitat

Per
Cs i Vox amaguen amb portar els pressupostos al Consell de Garanties

Primer entrebanc dels pressupostos de la Generalitat per 2022 que s’han de tramitar al Parlament. Aquest dimecres començaven a detallar-se en comissió al Parlament. Abans, Ciutadans ha demanat a la Mesa que reconsideri la seva admissió a tràmit. Creuen que el pla d'acció i les referències a la independència fan inconstitucionals els comptes de la Generalitat.

I tot per un capítol dels comptes: el que fa referència a l'acció exterior. Els taronges consideren que el text vulnera la constitució i l'estatut i envaeix competències de l'Estat. Un fet que ha retardat les compareixences previstes avui al Parlament de la consellera de presidència, Laura Vilagrà i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, que han reivindicat més que mai diu la tasca de l'executiu a l'exterior.

Ciutadans reclama al Parlament rebutjar la tramitació dels pressupostos de la Generalitat

La reconsideració s'ha rebutjat, però els taronges es preparen ara per portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries. Per fer-ho, necessiten almenys 14 diputats o bé el suport dels altres grups de l'oposició, com VOX o el PP. Un escenari que si prospera, podria retardar fins a un mes l'entrada en vigor dels comptes, prevista per l'1 de gener de l'any vinent.

Pendents de la consulta de la CUP

En tot cas, un petit entrebanc pels comptes, que per aprovar-se hauran de salvar un obstacle més gran, tenir els suports necessaris. El conseller d'economia, Jaume Giró, encara confia en l'acord amb la CUP, amb qui s'ha de reunir abans que al cap de setmana debati la seva posició amb la militància.

La mà estesa del PSC als comptes, és per la CUP la prova que no hi ha gir a l'esquerra, segons ha advertit aquest mateix dimecres la seva diputada, Eulàlia Reguant. El que decideixin les seves bases aquest cap de setmana serà decisiu. De moment tenen a punt una triple votació per determinar si han de continuar negociant o optar directament per l’esmena a la totalitat.

Però si els cupaires decideixen bloquejar els comptes i tancar la negociació, el Govern buscarà alternatives. El PSC es va oferir a donar suport de franc; els comuns, no. Adverteixen que presentaran esmena a la totalitat si el govern no aixeca el telèfon per negociar amb ells.