Enlaces accesibilidad
Cost de la vida

L'insuficient increment del salari mínim

  • L'increment de 15 euros pactat amb els sindicats però no amb la patronal deixa la paga mínima en 965 euros mensuals
  • A 9 comunitats autònomes, entre elles Catalunya, el salari mínim seguirà per sota del 60% del sou mitjà
  • Espanya és el setè país de la Unió Europea amb el salari mínim més alt

Per
Reunió per negociar l'augment del salari mínim
Reunió per negociar l'augment del salari mínim

L’increment del salari mínim (SMI) que el govern espanyol té previst aprovar en el Consell de Ministres d’aquest dimarts no evitarà que a Catalunya segueixi estant per sota del 60% del salari mitjà, el llindar per sota del qual es considera que una llar viu en situació de pobresa. El govern espanyol calcula que l’augment del salari mínim beneficiarà unes 935.000 persones afiliades al règim general de la Seguretat Social, a les quals s’haurien d’afegir els treballadors agraris i de la llar.

L’augment que el govern espanyol va pactar amb els sindicats, i que no va comptar amb el suport de la patronal, és de 15 euros i deixa el salari mínim mensual als 965 euros (13.510 euros anuals). A Catalunya, segons l’Enquesta Salarial de l’Institut Nacional d’Estadística, aquesta xifra representa el 52% del salari mitjà que l’any 2019 fregava els 26.000 euros. A més a més, l’increment del 1,6% del salari mínim a nivell de l’Estat està molt per sota del 3,3% que ha pujat l’IPC els últims 12 mesos, és a dir, que l’augment del SMI no servirà per paliar la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors.

Percentatge sobre salari mínim (2019)

Percentatge sobre salari mínim (2019)

Diferències salarials entre comunitats

Catalunya és una de les cinc comunitats autònomes que tenen el salari mitjà per damunt de la mitjana espanyola (amb Astúries, Navarra, Madrid i Euskadi), i un dels nou territoris de l’Estat on el sou més baix seguirà estant per sota del llindar del 60%. Superar-lo és l’objectiu que s’ha proposat el govern de PSOE i Podem a finals d’aquesta legislatura. Per aconseguir-ho, el salari mínim hauria de seguir pujant els dos propers anys fins a situar-se per sobre dels 1.000 euros mensuals (14.000 euros anuals), una vella reivindicació de les organitzacions sindicals. Això serà més fàcil a les comunitats que actualment tenen un nivell salarial mitjà més baix, com Extremadura, Canàries, Castella la Manxa o la Comunitat Valenciana, i més complicat a les autonomies amb uns sous més elevats, cas d’Euskadi, Madrid, Navarra i Catalunya.

Salari mitjà (2019)

Salari mitjà (2019)

Nivell mitjà dins d'Europa

Amb l’increment d’aquest any, el salari mínim espanyol seguirà sent el setè més alt de la Unió Europea, segons l'estadística oficial d'Eurostat. Lluny dels primers de la classificació: Luxemburg (2.202 euros), Irlanda (1.724 euros), Països Baixos (1.701 euros), Bèlgica (1.626 euros), Alemanya (1.585 euros) i França (1.555 euros). Les posicions més baixes les ocupen Bulgària (332 euros), Hongria (457 euros) i Romania (472 euros).