Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Emilio Morenatti: "És el Pulitzer més barat de la història"

  • El fotoperiodista ha rebut un premi Pulitzer gràcies a les seves instantànies de la pandèmia a Catalunya
  • Assegura que no esperava guanyar aquest guardó i menys amb un treball fet a Barcelona
  • Entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Emilio Morenatti: "És el Pulitzer més barat de la història"

Emilio Morenatti ha estat premiat amb un premi Pulitzer al millor reportatge fotogràfic per les seves imatges preses durant la pandèmia del coronavirus a avis i àvies a Catalunya. El fotoperiodista passa pel Cafè d'idees de Gemma Nierga per explicar que no s'esperava aquest reconeixement, però que li fa especial il·lusió haver-lo rebut en una categoria que se sent com a seva, la Feature Photography, i haver-ho fet amb instantànies fetes a casa, a la ciutat de Barcelona.

De fet, no s'ho esperava fins a punt que, en primera instància, va descartar estar previngut durant la cerimònia, ja que va prioritzar la primera audició musical que feia la seva filla i creia que no tenia opcions: "Estava preparat per celebrar un finalista". Però li van arribar algunes veus referint-se a que seria bo estar preparat, i va acabar rebent amb joia emportar-se aquest prestigiós premi. Finalment, es va perdre l'audició per poder participar en la cerimònia d'entrega del guardó, però va arribar al final del concert de violí de la seva filla i va poder celebrar aquest Pulitzer en família.

Sorpresa absoluta

Morenatti ha assegurat que no s'imaginava emportar-se aquest guardó, encara menys davant els rivals que tenia i tampoc guanyant amb fotografies de Barcelona a la categoria Feature Photography, on ell se sent més còmode, la sent com a seva. En aquesta hi ha imatges d'actualitat, però que funcionen per si soles, segons explica el mateix artista.

El Pulitzer més barat de la història

El fotògraf reconeix que l'emociona especialment haver guanyat aquest Pulitzer amb fotografies fetes a casa, a Barcelona. Diu que ha estat el Pulitzer més barat de la història ja que, en el context de la pandèmia, no va gastar diners en transport, per exemple, però ni es va poder fer un cafè, davant de la situació de tancament total.

Pulitzer sense negacionisme

Reconeix que al principi de la pandèmia els mitjans anaven a remolc de les xarxes socials, que jutjaven que era veritat i que no sobre el coronavirus. Per això, llança una reflexió i defensa les seves fotografies davant el negacionisme, l'"evidència fotogràfica" que no era una opinió, sinó fruit d'haver-se infiltrat allà on va poder, per captar les millors fotografies, amb una visió testimonial.

Morenatti celebra que ningú hagi posat en dubte aquest premi Pulitzer, per bé que alguns negacionistes "s'haurien pogut atrevir", considera.