Enlaces accesibilidad

Perdre pes reduint els hidrats de carboni

  • Hem preguntat als experts quina és la manera més efectiva i saludable de perdre pes
  • En Xevi Verdaguer ens ha promès convertir-nos en autèntiques màquines de cremar greix
  • No et perdis els programes complets d'En Línia per a descobrir més temes que t'interessen

Per

En Línia - Perdre pes reduïnt els hidrats

Arribem al moment de l’any en què moltes persones es plantegen perdre els quilets que han arribat amb l’hivern i que els jerseis i les jaquetes han dissimulat tan bé. I és que la meitat de la població espanyola d'entre 18 i 74 anys té un excés de pes.

Per aquest motiu a l'En Línia hem volgut saber quina és la manera més efectiva i saludable de perdre pes, de la mà de dos experts: el fisioterapeuta i psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer i la nutricionista Mercè Roca.

Hi ha diverses opcions per a perdre aquells quilos que ens sobren, sempre que el nostre objectiu sigui guanyar en salut i qualitat de vida. Una de les opcions és incrementar el nivell de despesa calòrica fent més activitat física, però de vegades aquesta opció pot resultar molt complicada per a les persones que no estan acostumades a fer exercici de manera regular i volen veure resultats aviat.

Per tant, el millor és combinar un increment de l'activitat física amb una nova pauta nutricional que ajudi al cos a desinflar-se i desinflamar-se. És en aquest moment que convé fer cas al consell de la nutricionista Mercè Roca: "si vols fer les coses bé, és millor anar sempre de la mà d'un professional".

Màquines de cremar greix

En Xevi Verdaguer ens ha promès convertir-nos en autèntiques màquines de cremar greix. "Si reduïm dràsticament els hidrats de carboni de la dieta, incrementem els greixos saludables i mantenim les proteïnes, forcem al cos a utilitzar els greixos com a font d'energia", assegura Verdaguer.

Amb aquest tipus de dieta no hauríem de passar gana. Segons Mercè Roca, "un dels beneficis de la dieta baixa en hidrats de carboni o cetogènica és que es caracteritza per una alta sensació de sacietat, i generalment la gent amb problemes de sobrepès té la sensació de sacietat una mica distorsionada".

Si esmorzem un suc de taronja, una torrada amb melmelada i un cafè amb llet ens pot semblar un àpat aparentment molt saludable, però si ens fixem tots aquests ingredients són molt rics en sucres. Ens pujarà molt ràpidament la glucosa, però si no fem prou exercici o no dormim prou ens serà impossible utilitzar-la i començarem a acumular-la tota en forma de greix a la zona visceral".

Identificar i reduir els hidrats de carboni

Per a reduir els hidrats és important identificar quins ingredients en tenen molts i quins en tenen pocs. Alguns estan molt clars, però altres ens costen més. Per això en Xevi ens ha donat alguns trucs per identificar-los i allunyar-los de la nostra dieta.

En general, els ingredients rics en midó, com l'arròs o les verdures que creixen sota terra, tenen massa hidrats. Per exemple: la pastanaga, la patata, el moniato, la carabassa o la remolatxa. Les podem intercanviar per altres amb menys midó com ara la coliflor, el bròquil, els espàrrecs o la carxofa.

Pel que fa als fruits secs, els anacards i els pistatxos són els més rics en hidrats de carboni i en canvi les nous de macadàmia i les nous pecanes ens poden ajudar a cremar greixos. En qüestió de fruites, hem de tenir en compte que els sucs contenen moltíssima fructosa. És millor consumir les peces de fruita senceres, i són especialment saludables els fruits vermells, l'alvocat, les maduixes i el kiwi.

Podem incorporar sense problema les proteïnes d'origen animal com la carn, el peix, el marisc i els ous. Els llegums tenen midó, però també són una bona opció per a obtenir la proteïna en cas que siguem vegetarians o vegans.

El dejuni intermitent

En Xevi Verdaguer és un ferm defensor del dejuni intermitent, ja que considera que és una de les coses que té un impacte més ràpid a l'hora de perdre pes, cosa que motiva molt a les persones que el practiquen i per tant actua com a reforç positiu en el marc d'una dieta d'aprimament.

"Si tenim una part del cos inflamada, sabem que si la deixem reposar es desinflamarà sense cap mena de rehabilitació", comenta Verdaguer, "doncs en el cas de l'intestí ens passa el mateix". Ara bé, perquè el dejuni intermitent sigui efectiu cal deixar una finestra de temps sense menjar superior a les 12 hores.

Segons Verdaguer, "El que fa que cremis més greix és saltar-se el sopar. A l'hora de sopar es pot beure caldo o prendre una infusió, i fent-ho només quatre o cinc dies a la setmana l'impacte sobre el metabolisme és molt ràpid.

La nutricionista Mercè Roca també hi és favorable "és una de les eines nutricionals que tenim al nostre abast, no només en cas que el nostre objectiu sigui perdre pes, sinó també per a donar un descans a l'intestí quan està inflamat".