Enlaces accesibilidad
Covid-19

Es manté la tendència a la baixa de la transmissió del virus a Catalunya

  • La pressió hospitalària baixa amb un centenar d'ingressats menys
  • La primera dosi de la vacuna contra el coronavirus s'ha administrat a 2 milions de catalans
  • El BIOCOMSC calcula que les vacunes hauran evitat un 80% de morts per covid a finals de maig

Per
L'impacte del virus cau en picat a les residències
L'impacte del virus cau en picat a les residències

El virus segueix a la baixa a Catalunya. La propagació es manté per sota de l'1 amb un 0,93 i continuen disminuint els ingressos als hospitals, aquest cop amb quasi un centenar menys. El risc de rebrot (EPG) fa dies que també millora situant-se en 250 punts.

Segons les dades actualitzades aquest dijous pel Departament de Salut, el nombre de malalts de covid hospitalitzats és de 1.444, un total de 87 menys que aquest dimecres, dels quals hi ha 474 en les UCI, un menys que en la vespra, situant-se en nivells de principis d'abril. En les últimes hores s'han sumat 1.669 nous contagis.

Dades covid-19: 06/05/2021

Dades covid-19: 06/05/2021

El nombre de morts per la covid a Catalunya des de l'inici de la pandèmia és de 21.942, dels quals 20 han estat notificats en les últimes 24 hores.

La positivitat, és a dir, el percentatge de positius en proves PCR i test d'antígens, se situa en el 5,86%, acostant-se al 5% que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala com a llindar de control de l'epidèmia.

2 milions de catalans ja tenen la primera dosi de la vacuna

Catalunya ha administrat la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus a un total de 2.027.490 persones des que va començar la campanya de vacunació, de les quals 37.251 s'han administrat en les últimes 24 hores.

A més, 955.466 catalans ja tenen la pauta completa i per tant gaudeixen d'immunitat davant el virus o bé perquè han rebut dues dosis de la vacuna o bé perquè han rebut la vacuna de Janssen --que requereix una sola dosi--, ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web.

Del total de persones vacunades amb la primera dosi, 1.487.863 són de la província de Barcelona, 188.465 de Girona, 127.336 de Lleida i 211.083 de Tarragona; mentre que en percentatges, s'ha vacunat en primera dosi al 25,9% de la població catalana i un 12,2% ja té la pauta completa.

Les vacunes hauran evitat un 80% de morts per covid a finals de maig

El BIOCOMSC (Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos) preveu que la vacunació entre els majors de 60 anys es tradueixi en una baixada general de les defuncions per la covid-19. L'investigador de la UPC Daniel López Codina indica que preveuen que les morts siguin un 80,5% menys en tres setmanes, quan hauran fet efecte les vacunes distribuïdes fins al 2 de maig, en comparació a un context en què no s'hagués vacunat.

López Codina assegura que s'avança "en la bona direcció" però alerta que les incidències continuen sent molt altes i que, tot i la vacunació, es podrien descontrolar si les mesures es relaxen massa.

L'impacte del virus cau en picat a les residències

L'impacte de la covid-19 ha caigut en picat a les residències des de mitjan gener i estan disminuint les morts i casos greus en les persones de més de 80 anys. La cobertura vacunal en aquests dos grups prioritzats supera el 80%. Ara, els efectes de la vacuna es comencen a notar en les persones d'entre 60 i 80 anys, que són les que s'estan immunitzant des de fa unes setmanes.

"La mortalitat, els casos greus i els lleus en les persones de més de 80 anys han disminuït molt. Això mostra que les vacunes són efectives i funcionen bé. Per sota, ho estem començant a veure. Encara no veiem el resultat de la vacuna que es posa avui"

"Les UCI també baixen, encara que molt lentament. Tot això és el resultat d'estar protegint la gent de més de 60 anys. I quan comencin a vacunar els més grans de 50 anys i avancin en els de més de 60, els efectes seran cada cop més grans. Cada setmana veurem una millora", preveu el biofísic.