Enlaces accesibilidad
Diari de campanya

El pacte independentista contra el PSC tensiona el final de campanya

  • Salvador Illa (PSC) assegura que és "la foto de Colom" de l'independentisme
  • Borràs (JxCat) reclama als republicans "estendre el compromís al Congrés"
  • Aragonès assegura que l'acord "és definitiu" perquè "ERC té paraula" | Especial 14-F

Per
El veto independentista a Illa es converteix en el protagonista absolut del penúltim dia de campanya

La campanya del 14-F esprem ja els darrers cartutxos abans de la jornada de reflexió de dissabte. El compromís per escrit dels partits independentistes a no pactar la formació d’un Govern amb el PSC després de les eleccions s’ha convertit en el protagonista absolut de la penúltima jornada. El candidat socialista, Salvador Illa, ho considera “un error” i assegura que és “la fotografia de Colom de l’independentisme”. En canvi des de Junts, Laura Borràs, assetja Pere Aragonès per ser l’únic a no signar personalment el manifest i l'insta a estendre l'acord al Congrés. Els comuns també ataquen als republicans a qui acusen d'estar "hipotecats" amb JxCat i parlen d'estratègia per fer Borràs presidenta. El presidenciable per Esquerra ha contestat que "és definitiu" i que "ERC té paraula". Ciutadans i PP no es creuen el veto i adverteixen que els republicans ja tenen l'acord tancat amb el PSC si sumen.

La polèmica pel veto dels independentistes a pactar amb el PSC remou la campanya

Illa compara el pacte independentista contra el PSC amb la “foto de Colom” de PP, Cs i Vox

El PSC equipara l'acord signat pels sobiranistes amb la coneguda fotografia que ara fa dos anys va unir al PP, Ciutadans i VOX contra Pedro Sánchez. El candidat socialista, Salvador Illa, ha qualificat l'acord dels partits independentistes per no pactar amb ell després del 14 de febrer com "la foto de Colón de l'independentisme". Illa considera que és un episodi més de "la confrontació" i parla d’un pacte anti-Illa que els “retrata perfectament”: "És la perpetuació de la confrontació, l'odi, la divisió, de la decadència a Catalunya.

De la seva banda, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha responsabilitzat als partits independentistes del creixement de Vox a Catalunya per "l'intent d'engany que han alimentat des de fa 10 anys" i que ha provocat que els ciutadans no vulguin saber res de la política. La número dos del PSC, Eva Granados, considera, mentrestant, que l'acord entre forces independentistes per a no formar un govern amb el PSC en realitat s'hauria de dir "pacte per a fer a Laura Borràs presidenta". En un míting des de L'Hospitalet de Llobregat ha cridat: “Us han tornat a ‘entabanar!’.

Borràs no es creu el compromís d’Aragonès contra el PSC i demana estendre'l al Congrés

La presidenciable de Junts, Laura Borràs, troba sospitós que el candidat d'ERC, Pere Aragonès, delegui la signatura del compromís de forces independentistes de no pactar amb el PSC després del 14-F. Borràs adverteix que ha estat l’únic candidat que ha delegat, en aquest cas en Sergi Sabrià: "No sóc jo qui ha de dir què ha de fer cadascun, tothom sabrà si la seva signatura té o no credibilitat, per què no se signen coses en primera persona o es deleguen a algú altre", ha apuntat.

La candidata de Junts ha remarcat que la seva formació té un compromís "inequívoc": "No apuntalem a partits del 155 en l'Estat i no el farem a Catalunya", ha assenyalat en referència als acords d'ERC amb el PSOE per a la investidura del president Pedro Sánchez o dels Pressupostos Generals de l'Estat. En aquest sentit ha reclamat als republicans estendre al Congrés dels Diputats el compromís: "Proposo traslladar aquest acord no només a la Generalitat, sinó també al Congrés. Aquí és on no cal apuntalar els partits del 155", ha demanat

Aragonès referma el pacte contra el PSC: "ERC té paraula"

El candidat d'ERC a la Presidència, Pere Aragonès, defensa el compromís escrit signat pels partits independentistes per a no pactar amb el PSC. En un acte a la UPC, ha advertit que el document referenda el que ha deixat clar durant la campanya: "ERC allò que diu és allò que fa. ERC no diu una cosa diferent en campanya electoral que després". El candidat republicà també ha contestat Borràs i ha afegit que no té "cap problema a signar-lo" i que ERC és un partit col·lectiu i que és irrellevant si ho ha signat ell o un dels seus companys.

El partit ha publicat aquest dijous un vídeo amb exmembres del PSC explicant les raons que els van portar a deixar el partit per sumar-se als republicans. Des de Vilanova, el líder de la formació, Oriol Junqueras, ha assegurat que “si només es votés a la gent honesta, ERC arrasaria a les eleccions”.

D'altra banda, ERC ha anunciat que impulsarà un pacte nacional per la transició energètica per aconseguir que el 2050 el 100% de les energies de Catalunya siguin renovables. El pacte preveu avançar en un model renovable, de proximitat i lliure d'oligopolis. Entre d'altres, Aragonès ha apostat per la rehabilitació energètica, l'impuls de l'autoconsum fotovoltaic i la generació i distribució elèctrica. Per fer-ho els republicans aposten per establir una conselleria d'Acció pel Clima per liderar "transversalment" els reptes del canvi climàtic.

La CUP defensa el veto independentista al PSC perquè "no és d'esquerres"

La candidata de la CUP a la Generalitat, Dolors Sabater, ha defensat aquest dijous que "ha de quedar clar" que el PSC no és d'esquerres i així ha justificat el "compromís públic" aconseguit per les forces independentistes per a no pactar el pròxim executiu català amb els socialistes.

En un acte a Ripollet Sabater ha advertit que "és important desemmascarar que el PSC no és un partit que representa a la classe treballadora ni polítiques autènticament d'esquerres".

La CUP proposa, d'altra banda, nacionalitzar les empreses que tanquin les seves plantes de producció tot i registrar beneficis per cedir-les a cooperatives de treballadors. En una roda de premsa a Ripollet, la formació anticapitalista també ha defensat una rebaixa de la jornada laboral a 30 hores setmanals "a mitjà termini", i la implantació "immediata" d’una setmana de 35 hores. Sabater insisteix en la necessitat de "repartir la feina" i ha lamentat que l’atur no hagi estat present com a tema de campanya.

Albiach acusa ERC d'estar "hipotecada" amb JxCat després del veto al PSC

LA cap de cartell d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, acusa ERC d'estar "hipotecada" amb JxCat, mentre el número dos de la formació, Joan Carles Gallego, s'ha mostrat "decebut" perquè els republicans insisteixin en "una estratègia fracassada". Segons Albiach "la hipoteca d'ERC amb JxCat no s'acaba mai”. “L'únic vot nítidament d'esquerres i pel diàleg és En Comú Podem", ha sostingut en un missatge de Twitter.

Els comuns han posat sobre la taula aquest dijous un model integral d'atenció a gent gran per afavorir l'autonomia dels usuaris i crear ocupació. Gallego ha explicat que no hi ha una oferta suficient de residències per la tercera edat sinó que la que hi ha és "mercantilitzadora" amb "macroresidències". Per això insistit en la necessitat de canviar la manera d'entendre l'atenció a la dependència i ha proposat que els centres per la gent gran siguin públic, amb un accés assequible, de qualitat i que fomentin el desenvolupament de l'autonomia personal al màxim.

El PP considera “un parany” el pacte contra Illa perquè ERC ja té l'acord lligat amb els socialistes

El candidat del PPC a la Generalitat, Alejandro Fernández, no es creu l'acord dels partits independentistes per no pactar amb el PSC després de les eleccions del 14 de febrer. "És una comèdia", ha etzibat Fernández, que recorda que socialistes i independentistes mantenen acords vigents a desenes de municipis a Catalunya i també a la mesa de diàleg bilateral Estat-Generalitat. "Allà està la veritable aliança mútua de supervivència", afirma el candidat de PPC. En aquest sentit, els populars creuen que l'acord signat aquest dimecres per excloure el PSC de futures aliances de govern és "un moviment de maquillatge" al que ERC s'hi ha sumat per "controlar la baixada a les enquestes".

Abans que el president del PP, Pablo Casado, torni a Barcelona aquest divendres pel tancament de la campanya, ha estat l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, qui a Badalona ha participat en un míting per reivindicar que el 14-F representa una "oportunitat per a trencar deu anys de desastre del procés", apostant pel projecte del PPC per a "restablir la convivència" a Catalunya.

Chacón insta a Aragonès a escollir “entre la CUP o el PDeCAT"

La cap de llista del PDeCAT, Àngels Chacón, reclama al candidat d'ERC, Pere Aragonès, que "esculli" entre la CUP o el partit demòcrata. "Haurà d'escollir entre el model de la CUP, turismofòbic, carregant-se la conselleria d'Interior, o el PDeCAT, dialogant, conciliador, que té claríssim que el sector turístic és clau", ha assegurat en un acte amb alcaldes de zones turístiques. La candidata ha assegurat que és una "llàstima" haver de posar per escrit que el partit demòcrata no donarà suport a una investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, i ho ha atribuït a la "volatilitat" de la cap de llista de JxCat, Laura Borràs.

La cap de llista ha comparegut aquest dijous acompanyada dels alcaldes de zones turístiques per reivindicar el suport a aquest sector. "No podem fer desaparèixer el sector perquè mig milió de persones quedaran penjats", ha assegurat. La candidata ha proposat un model de turisme desestacionalitzat, diversificat, desconcentrat i sostenible, tant socialment com culturalment. "Prou de menystenir un sector que dóna treball a tanta gent i obre les portes de Catalunya al món", ha afirmat Chacón. En un míting a Tarragona, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha demanat al PDeCAT no donar "res per guanyat". "El sac ha d'estar ben lligat, si no, ens podríem equivocar de percepcions", ha assegurat.

Carrizosa (Cs) espera el suport del PP i Vox per "responsabilitat per passar pàgina del procés"

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, considera que "és responsabilitat del PP i de Vox donar una oportunitat al constitucionalisme de passar pàgina del malson del procés". En una entrevista La Hora de la 1 de TVE, Carrizosa ha insistit que el constitucionalisme està molt prop de tenir un escó més que l'independentisme, i li "costa creure" que arribat el moment les dues forces de la dreta no defensaran un possible Govern no independentista. D'altra banda, l'aspirant a la Generalitat també ha posat en dubte la credibilitat del pacte contra el PSC, advertint que està convençut que els republicans acabaran pactant amb els socialistes per fer un tripartit si surten els números.

En una entrevista a RNE la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha acusat aquest dijous el líder del PP, Pablo Casado, de "dir coses rares" sobre les càrregues policials de l'1 d'octubre del 2017 durant el referèndum d'autodeterminació a Catalunya i ha criticat que posi en "qüestió" el paper de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. D’altra banda, en un acte telemàtic de campanya, Arrimadas ha assegurat que el 14-F es podrà passar del “quina vergonya” i “quina pena” al “per fi, ja era hora” si guanya Cs. Per aquest motiu insta a triar el “vot garantia, fiable i que mai es ven” que és el de Ciutadans.

Vox considera "paper mullat" l'acord independentista

Vox considera "paper mullat" l'acord independentista de veto al PSC: "Però si no tenen paraula. Cada dia pacten a Madrid amb els socialistes de Sánchez i sostenen el govern espanyol", ha dit el president del partit, Santiago Abascal des de Tortosa. "És igual el que signin. Menteixen", ha afegit. Abascal s'ha envalentit en el que sembla que serà l'últim acte del partit pel territori i s'ha acostat desafiant als manifestants anti-Vox que envoltaven la plaça Barcelona de la capital del Baix Ebre. "Només 15 passos m'han calgut per arribar fins a ells", ha denunciat, i ha agraït els seguidors que s'hi han apropat. "Aquests miserables s'empassaran les seves pedres", ha dit referint-se en general als manifestants que ha rebut Vox en la campanya.