Enlaces accesibilidad

TVE Catalunya fa 60 anys!

  • El 14 de juliol de 2019 es compleixen 60 anys de la primera emissió a Televisió Espanyola a Catalunya
  • Per celebrar-ho hem preparat programació i actes especials: recordem programes i persones que han fet possible 60 anys d'història
  • A més, estrenem els programes 'Ho has vist!?' i 'Recording', el concurs 'Saber i guanyar' i la sèrie 'Bany compartit'

Per
60 anys TVE Catalunya - Vídeo presentació

El 14 de juliol d'enguany es compleixen 60 anys de la primera emissió de Televisió Espanyola a Catalunya. . Per a aquest aniversari hem preparat programes especials i actes per recordar els espais i sobre tot les persones que han fet possibles aquestes sis décades d'història.

TVE Catalunya, la primera televisió en català, es posà en marxa el 14 de juliol de 1959 amb el programa 'Balcón del Mediterráneo'. Així, amb la veu i la imatge del locutor José Luis Barcelona van quedar inaugurats els estudis de TVE a Miramar.

Aquest centre de producció i emissió era dalt la muntanya de Montjuïc, a Barcelona. Allí s'hi van crear programes d'èxit i es van forjar grans professionals. Professionals que tant en la seva feina diària com en l'ús del llenguatge de la imatge i del català eren molt més que tècnics, realitzadors, redactors, càmeres... Eren pioners!

El català arribà a TVE Catalunya el 27 d'octubre del 1964. És aquest dia que s'emet per primer cop televisió en el nostre idioma. Es va triar l'obra de teatre 'La ferida lluminosa'. El teatre va ser protagonista d'aquelles beceroles per la gran tradició que té al nostre país i la facilitat de trobar actors i actrius formats; perquè entretenia, recuperava clàssics -també estrangers-, difonia la llengua amb textos acurats i a més, s'emetia en directe sense les dificultats tècniques d'aquells anys.

'Ho has vist!?'

'Ho has vist!?' torna a emetre els programes més emblemàtics de TVE Catalunya

'Ho has vist!?' torna a emetre els programes més emblemàtics de TVE Catalunya rtve

D'entre els especials creats per a recordar els programes emblemàtics dels 60 anys de TVE Catalunya, destaca 'Ho has vist!?'. El condueix el periodista i crític de televisió Víctor M. Amela i ens permet tornar a veure alguns dels programes més recordats i exitosos de Miramar i de Sant Cugat.

Amb aquest espai d'estrena recordem programes emblemàtics produïts a TVE Catalunya

L'estrena de 'Ho has vist!?' es 16 d'abril. Víctor M. Amela hi presenta, a la seva manera original i durant 53 setmanes, la redifusió d'una selecció de programes de diverses èpoques i gèneres realitzats i produits per TVE Catalunya tant en castellà com en català. Al plató del programa hi ha pintats els títols d'alguns d'aquest espais: 'Juego de niños', 'Terenci a la fresca' o 'Terenci a la fresca'El conde de Montecristo'.

La realització de 'Ho has vist!?' és de Guillem Nualart i la producció de Fali Álvarez.

'Recording'

'Recording' es proposa entretenir tot repassant la història d'aquests 60 anys de TVE Catalunya

'Recordin' es proposa entretenir tot repassant la història d'aquests 60 anys de TVE Catalunya rtve

'Recording' es proposa entretenir-nos tot repassant la història d'aquests 60 anys de TVE Catalunya amb alguns dels més de 300.000 documents que conté el catàleg audiovisual del Departament de Documentació i Arxiu i amb continguts dels programes que s'emeten actualment.

En el capítol d'estrena d'aquesta sèrie de 13 programes hi podem veure dues persones destacades a la història de TVE Catalunya: Àngel Casas i Olga Viza.

I a més també, a 'Recordin', veiem Virginia Díaz, presentadora de l'exitós programa musical 'Cachitos de Hierro y Cromo'.

Amb tots tres presentadors apreciem la continuïtat de la programació en diferents reculls temàtics: imatges, cançons, humor, entrevistes i anècdotes seleccionats de l'immens Arxiu de RTVE.

Una proposta que ens entreté tot repassant la història dels 60 anys de TVE Catalunya

Així, disfrutarem de fragments inèdits o tot just emesos un cop, d'entrevistes a músics i cantants emblemàtics com Montserrat Caballé, Lluís Llach, Tete Montoliu o Lola Flores. També, mostres dels millors documentals, com un sobre el de Cuba presentat per l'inoblidable Pepe Rubianes. D'altres rodatges com actuacions d'alguns dels millors grups musicals espanyols que han passat pels nostres platós: per exemple, Los Diablos, Dúo Dinámico, Alaska y los Pegamoides, Mecano, Estopa, Lori Meyers... . A més, a cada capítol coneixerem per dins un dels molts departaments de TVE a Catalunya; en el primer capítol ens acostem a les redaccions d'Informatius i Programes.

El nou programa 'Recording' està dirigit per Toni Burón i Carles Vidal, que també n'és el realitzador. Completen l'equip de realització Agnès Bibiloni i Lupe Muñoz. A la redacció hi ha Ernest Blanch, Laura Riu, Alba García, Raül Díaz i Jordi Vila, la producció és a càrrec de Lourdes Rodríguez i Quique Santano, i la producció executiva d'Irene Marín.

'Saber i guanyar'

Jordi Hurtado presenta 'Saber i guanyar'

'Saber i guanyar', l'edició en català de l'exitós i veterà concurs de La 2 'Saber y ganar' Hurtado rtve

Amb motiu del 60 aniversari de TVE Catalunya, 'Saber y ganar' ens ofereix 5 programes especials en català la setmana del 8 al 12 de juliol.

Així, 'Saber i guanyar', versió en llengua catalana d'aquest concurs veterà: al febrer acaba de fer 22 anys ininterromputs en antena.

Aquesta edició especial també la presenta Jordi Hurtado i posa l'accent en temes sobre la cultura, la història i la geografia de Catalunya.

Es mantenen les seccions específiques delprograma i s'afegeix una prova nova: sobre comarques catalanes. els concursant han de respondre una sèrie de preguntes sobre una comarca amb la qual està particularment relacionat.

En aquesta edició especial participaran nou concursants catalans emblemàtics del programa

En aquesta edició especial participaran nou concursants catalans emblemàtics del programa, que formen una àmplia representació de la geografia catalana. Són concursants que han fet història en el concurs per la seva participació exitosa i per deixar empremta en el record de molts espectadors. Entre aquests concursants es troben, per exemple, els Magnífics en 2011 Andrés Medrano i Mercè Gil, i Joan Escudé, Magnífic del 2013.

Aquesta edició especial de 'Saber i guanyar' s'estructura de la següent manera: els nou concursants es divideixen en tres equips de tres components cadascun; cada equip juga un programa i el concursant que obté la major puntuació de cada equip es classifica com a finalista. D'aquesta manera, dels nou concursants en queden tres de finalistes, que lluiten en els dos programes de la final per obtenir el títol de guanyador d'aquesta edició especial. Tots els concursants que participen en 'Saber i guanyar' tindran l'oportunitat de reincorporar-se a l'edició habitual del programa.

Torna la ficció a TVE Catalunya amb 'Bany compartit'

'Bany compartit' és una 'sitcom' que mostra les vivències de quatre joves estudiants a través de l'únic bany del pis on viuen.

Torna la ficció a TVE Catalunya amb 'Bany compartit' rtve

Bany Compartit és una sèrie amb un format innovador basada en l’humor. En un únic bany, quatre amigues i companyes de pis comparteixen confessions, secrets, discussions, alegries i decepcions dins d’un espai tan íntim.

Les protagonistes de la sèrie són quatre noies d'uns 20 anys però molt diferents entre sí i que passen per un procés de canvi: la Rosa, tota raó i ordre, i l’Alícia, una popular influencer, amigues des de la infància, s’hi han instal·lat fa poc. El pis és d'una amiga de la Rosa.

La Greta ha vingut del seu petit poble dels Pirineus a estudiar interpretació. La darrera de les quatre és la Manu, irònica i misteriosa i que sembla més experimentada en la vida. Ningú no sap ben bé d’on ve i perquè es queda la quarta habitació de lloguer, però totes juntes comencen una nova etapa a la ciutat.

Una 'sitcom' per a riure sobre quatre noies estudiants que comparteixen l'únic bany del pis

I el bany? És gran i espaiós, com correspon a un pis senyorial que es lloga per habitacions a universitaris. Atrotinat i no sense reformes en 60 anys. L'únic lloc de la casa en el que hi ha wifi, perquè ho pirategen de l'hotel!

Les pantalles dels mòbils, les tauletes, els missatges, els xats, les fotos... Tot forma part de l'acció i del discurs narratiu. A més, totes s'han posat d'acord en que el bany es l'únic lloc de tota la casa on es pot fumar, o sigui que és un espai molt concorregut...!

La sèrie tracta sobre l'amistat, la convivència, la solidaritat i la complexitat de la joventut i la transició a la maduresa. 'Bany compartit' està dirigida per Carol Rodríguez i Àurea Martínez i interpretada per Sofia Coll, Núria Montes, Paula del Río i Laura Porta.

Actes especials per celebrar els 60 anys de TVE Catalunya

A més de la programació especial, TVE Catalunya també prepara diversos actes per celebrar l'aniversari. El 13 de juliol, un dia abans de la data de l'efemèride, l'Orquesta y Coro de RTVE actua al Gran Teatre del Liceu.

I a l'últim quadrimestre de l'any se celebrarà una festa de Radio 3 amb actuacions en directe per commemorar els 60 anys de TVE Catalunya.